Αβραμόπουλος: Χειροπιαστή απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η μετεγκατάσταση προσφύγων

Με την ευκαιρία συζήτησης που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια του ΕΚ ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την θέση του για τη διαφορά που έχει προκύψει με τους ευρωβουλευτές, στο θέμα της μετεγκατάστασης.

Αφορμή έδωσε η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταφορά 54.000 θέσεων μετεγκατάστασης στο σύστημα επανεγκατάστασης και εισδοχής προσφύγων κατευθείαν από Τουρκία. Την πρόταση αυτή απορρίπτουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που προβλέπεται να ψηφισθεί αύριο.

Στόχος της πρότασης της Επιτροπής, εξήγησε ο Επίτροπος, είναι να δοθεί στα κράτη-μέλη η ευκαιρία να προβούν στην επανεγκατάσταση 54.000 προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή είναι η ουσία της πρότασής μας. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε τροπολογίες που αλλάζουν τον βασικό στόχο ή αλλάζουν ριζικά τα βασικά στοιχεία μετεγκατάστασης.

Δικό μας μέλημα στο βαθμό του δυνατού είναι, να δούμε και ποιος είναι ο στόχος πίσω από τις τροπολογίες. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά στις ταχύτερες διαδικασίες, τακτική επικαιροποίηση των ιθαγενειών, έχοντας φθάσει στην τελευταία χρονιά εφαρμογής των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η αλληλεγγύη είναι νομικά κατοχυρωμένη στις Συνθήκες που έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη.

«Βέβαια δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε κανέναν, πρόσθεσε, αλλά τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για την μετεγκατάσταση, είναι δεσμευτικό και οφείλουν να το πράξουν».

Έχουμε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, εξήγησε, και πάνω από 25.000 αφίξεις ήδη στην Ιταλία και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αμιγώς ευρωπαϊκή μας υποχρέωση.

Οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης δεν αφορούν μόνο τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην προμετωπίδα αλλά και την υπόλοιπη ΕΕ.

«Μια ευρωπαϊκή πρόκληση, απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση και η απάντηση αυτή είναι η μετεγκατάσταση. Και η μετεγκατάσταση είναι η χειροπιαστή απόδειξη για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Ναι” του δήμου Ηρακλείου Κρήτης στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων

Σταμάτης: Η κυβέρνηση ευθύνεται για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο και όχι η τοπική κοινωνία

Το ξέσπασμα του παρουσιαστή του World Party για το Ωραιόκαστρο – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ