Παυλόπουλος: Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία κινδυνεύει

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Πολλαπλά και βαρυσήμαντα μηνύματα αναμένεται να αποστείλει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την έναρξη των εργασιών του 4ου ετήσιου “Athens Democracy Forum” στην Αθήνα.

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία σήμερα κινδυνεύει και μάλιστα όχι μόνο στις υπανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες αλλά ακόμη και στις πολύ αναπτυγμένες χώρες» αναμένεται να τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα αναμένεται να κάνει λόγο για «παρακμιακή πορεία του Κράτους Δικαίου».

«Ειδικότερα, ο νεοφιλελεύθερος “μύθος” περί της ανάγκης κατάργησης των παρεμβατικών αρμοδιοτήτων του κράτους οδηγεί και στην απομείωση ή και εξαφάνιση και των αρμοδιοτήτων εκείνων, οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων. Έτσι όμως αφενός διευρύνονται οι ήδη μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και, αφετέρου, απειλείται με ρήξη ο κοινωνικός ιστός, ενώ παραλλήλως δυναμιτίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας» πρόκειται να τονίσει.

«Η διεύρυνση των ανισοτήτων και, ακόμη περισσότερο, η προοπτική ρήξης του κοινωνικού ιστού, εκτρέφουν τον πιο επικίνδυνο “εχθρό” της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που είναι, κυρίως, πολιτικά μορφώματα αναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια “λεοντή” κι αν αυτά εμφανίζονται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας του αναφέρει πως: «Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία υπερέχει της Άμεσης Δημοκρατίας κυρίως διότι στο πλαίσιο της τελευταίας δεν νοείται, ουσιαστικώς, αντιπολίτευση και σεβασμός των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Βεβαίως η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μπορεί να εμπλουτισθεί ευεργετικώς με θεσμούς Άμεσης Δημοκρατίας, όπως είναι κυρίως το δημοψήφισμα, ιδίως δε το νομοθετικό δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα για κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμο 48ωρο για ασφαλιστικό και εργασιακά

Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Απάντηση Δραγασάκη στη ΝΔ: Διαστρέβλωση και δημιουργία εντυπώσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ