Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων

Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά στα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

«- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ’ έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

– Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

– «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους. Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι, από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων, πριν από την κρίση».

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Συνταξιούχος προς τον Κατρούγκαλο: Τι θα γίνει με τη σύνταξή μου – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ