Ο Κατρούγκαλος εξηγεί γιατί η πρότασή του δεν είναι τύπου…«Μαρίας Αντουανέτας»

Την άποψη ότι η αδειοδότηση των καναλιών ιδιωτικής τηλεόρασης αποτελεί, πρωταρχικά, θέμα κράτους δικαίου, νομιμότητας και εν τέλει δημοκρατίας, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ομιλία του σε διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσε το νομικό περιοδικό η «Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου», με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων συνεχούς κυκλοφορίας, με θέμα «Μια αναδρομή στο μέλλον του Εργατικού Δικαίου».

«Πήραμε μέτρα για τη νομιμότητα, γιατί, ειδικά, στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι μόνο θέμα κράτους δικαίου, είναι και δημοκρατίας, γιατί η διαπλοκή ξέρετε που καταλήγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας, παράλληλα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και για το μέλλον των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση. «Μας ενδιαφέρει η πορεία καθενός εργαζομένου, γι’ αυτό πήραμε τα μέτρα αυτά» διευκρίνισε ο υπουργός, μία μέρα μετά την ανακοίνωση μίας δέσμης μέτρων για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο και για «αντιπολιτευτικό τόνο που χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έγιναν για μία πρόταση η οποία συζητήθηκε με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα και που η ουσία της ήταν να υπάρχει επιδότηση της θέσης εργασίας, ώστε κανένας να μην είναι άνεργος». «Πώς αυτό μεταφράστηκε στα μέσα; Ότι είναι τάχα πρόταση του υπουργείου Εργασίας, τύπου Μαρίας Αντουανέτας, αν δεν έχετε δουλειά, να ανοίξετε site. Περί του αντιθέτου πρόκειται» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών που θα χάσουν τη θέση δουλειάς τους στα κανάλια αυτά, θα είναι μικρός, «επειδή υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα των ιδιοκτητών των μέσων που δεν πήραν άδεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με άλλο τρόπο (web ή συνδρομητικό)». «Ένας άνθρωπος, όμως να μείνει άνεργος στην κατάσταση αυτή της ζούγκλας που υπάρχει στα μέσα, μας απασχολεί», σημείωσε, «γιατί φαίνεται από τις στατιστικές ότι, πριν από την κρίση, 4.000 άνθρωποι δούλευαν στον χώρο αυτό και, τώρα, έχουν περιοριστεί σε 2.600. Δεν είναι, επομένως, ο αριθμός μόνο των σημερινών εργαζομένων και στο παρελθόν υπήρχε μεγάλος αριθμός».

«Αυτό που προτείναμε είναι πάρα πολύ απλό. Να χρησιμοποιηθεί το επίδομα ανεργίας ως “επιταγή επανένταξης”» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υπογράμμισε δε ότι ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή, αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Εγώ δεν θέλω να ενισχύσω την εργασιακή ζούγκλα, γι’ αυτό βάζω δύο υποχρεωτικούς πήχεις: Ο ένας είναι ο σεβασμός στη συλλογική σύμβαση εργασίας, γιατί υπάρχουν κανάλια που πληρώνουν δημοσιογράφους με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Δεν είναι σωστό αυτό να γίνεται. Και το δεύτερο είναι ότι εμείς στην κυβέρνηση δεν θέλουμε να δώσουμε δουλειά σε ορισμένους ανθρώπους και να χάσουν τη δουλειά τους άλλοι, αυτό είναι παράλογο», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «η διαφορά της ΕΡΤ με τη σημερινή κατάσταση είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα». «Τότε ήταν παραβίαση της νομιμότητας, γιατί από το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, το έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ τα κανάλια λειτουργούσαν χωρίς άδεια» διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «προϋπόθεση, για να λειτουργεί ο οποιοσδήποτε, είναι να έχει άδεια. Προϋπόθεση για κάθε απασχόληση είναι η νομιμότητα».

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Ο Βερύκιος για τον Κατρούγκαλο: Να σταματήσουν τις μπούρδες οι μαντηλάκηδες – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο: Αυτά μου είπε ο Καμμένος για τον Καλογρίτσα – ΒΙΝΤΕΟ

 

σχολίασε κι εσύ