Αβραμόπουλος: Στο πλευρό της Ελλάδας η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επι τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων, η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, καθώς και η απορρόφηση των εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κατέστησε σαφές, ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται και υπογράμμισε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής αλλά και για τη γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Το Δουβλίνο τελεί υπό αναθεώρηση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, ισχύει, όπως είναι αυτονόητο, η σημερινή νομοθεσία. Μέχρι λοιπόν να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους υφιστάμενους κανόνες με συντονισμένο τρόπο. Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιλέγουν το Κράτος – Μέλος που θα υποβάλουν την αίτησή τους» σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Τα κράτη μέλη έχουν τεθεί προ των ευθυνών τους. Όπως έχω πει, και θα επανέλθω, θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν σχετικά με τη μετεγκατάσταση, για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη δυσανάλογη πίεση που δέχονται» πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόμενος στις επιστροφές των προσφύγων σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποδεικνύεται στην πράξη, ενώ πρόσθεσε ότι «Το Δουβλίνο και η μετεγκατάσταση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Παππά- ΝΔ με αφορμή δήλωση του Δένδια

Σταθάκης: Θα γίνει κανονικά η πληρωμή της υποδόσης

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ