Αβραμόπουλος: Κυρώσεις στις χώρες που αρνούνται την κατανομή προσφύγων

Πρόταση για την επιβολή κυρώσεων, σε εκείνες της χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να υλοποιήσουν τη συμφωνία για κατανομή των προσφύγων, έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» ύψους 250.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο, στα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στον μηχανισμό κατανομής προσφύγων.

Το ποσό θα εισπράττεται από τα κράτη που τελικά θα προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την άρνηση κρατών-μελών να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει πως η Επιτροπή έχει εκδώσει από τις 16 Μαρτίου, τέσσερις μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων, στην τελευταία από τις οποίες διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος στη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες».

«Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους» σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ