Αγνοούνται δύο στρατιωτικά στελέχη της τουρκικής πρεσβείας

Των Αλεξίας Τασούλη, Εύης Απολλωνάτου

Εξαφανίστηκαν εδώ και ημέρες ο στρατιωτικός και ο ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ ζήτησε άσυλο Τούρκος υποναύαρχος.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αγνοούνται τα ίχνη του στρατιωτικού ακολούθου, συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και του ναυτικού ακολούθου, πλοιάρχου, Χαλίς Τουντς και των οικογενειών τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε αίτημα από το αντίστοιχο τουρκικό για την ανάκληση των διαπιστεύσεων των δύο στρατιωτικών στελεχών. Στις 7 Αυγούστου ακύρωσε τις διαπιστεύσεις τόσο των δύο στρατιωτικών αλλά και των οικογενειών τους, δηλαδή συνολικά 8 ατόμων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτουν πλέον διπλωματική ιδιότητα και προστασία. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήρθε μετά από αντίστοιχες ενέργειες της Τουρκίας και σε άλλες χώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και ουδείς γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που χάθηκαν τα ίχνη των δύο ακολούθων εντούτοις είναι βέβαιο ότι δεν εμφανίστηκαν σε προγραμματισμένη εκδήλωση του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουλίου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό από το πρακτορείο Ανατολή, ότι ο υποναύαρχος Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού μόλις ανακλήθηκε από τις τουρκικές αρχές ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ. Ο υποναύαρχος είναι αποσπασμένος στη βάση του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Τούρκοι αξιωματούχοι από την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανέφεραν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters ότι ο υποναύαρχος εξαφανίστηκε με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του τον περασμένο μήνα. «Στις 22 Ιουλίου άφησε τα διακριτικά και την ταυτότητα του και από τότε κανείς δεν άκουσε γι’ αυτόν», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Παρόλα αυτά ο ίδιος εξήγησε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για την αίτηση ασύλου του υποναυάρχου στις ΗΠΑ.

Εάν επιβεβαιωθεί από την αμερικανική πλευρά αυτή θα είναι η πρώτη αίτηση ασύλου Τούρκου στις ΗΠΑ και αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον. Ήδη η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν εκδίδουν τον ισλαμιστή κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πιστεύουν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα από την Πενσυλβανία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με την εξαφάνιση δύο στρατιωτικών ακολούθων της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Τούρκος στρατιωτικός ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ