Μήνυμα Ομπάμα μέσω Λιου: Ποντάρουμε στην Ελλάδα λόγω Τουρκίας – Λύση τώρα για το χρέος

Του Παναγή Γαλιατσάτου

 

Στην παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα της απομείωσης του χρέους είχε επενδύσει η Αθήνα εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Τζακ Λιου.

Και πράγματι, τα όσα είπε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών χθες στους Financial Times επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες και προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση.

Ο κ. Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ενισχύσει το επιχείρημα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να απομειώσουν το χρέος της, ώστε να σταθεροποιηθούν η οικονομία και η χώρα:

«Θα ήλπιζα (η πρόσφατη τοπική αναστάτωση) να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», είπε ο Αμερικανός Υπουργός ο οποίος επισήμανε ότι η σημερινή αναταραχή στην Τουρκία κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε η τελευταία να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Λιου υπενθύμισε εξ’ άλλου πως ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Συρία, το Ιράκ και αλλού είχε οδηγήσει στο να ξαναέλθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών θα γίνει δεκτός σήμερα στις 14.00 από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα συναντηθεί και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Νωρίτερα, ο κ. Λιου θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη Λιου στη χώρα μας είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα θα ζητήσει από τον κ. Λιου να ασκήσει την επιρροή του στο ΔΝΤ, ώστε αυτό να πιέσει τους Ευρωπαίους για γρήγορη λήψη αποφάσεων αλλά για πιο δραστικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 25ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το ΔΝΤ δεν δείχνει την ίδια επιμονή στο ζήτημα αυτό, όπως π.χ. για τα εργασιακά και ως εκ τούτου κρίνει, πως οι δηλώσεις Λιου ήταν ένα μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το δεύτερο που θα ζητήσει από τον κ. Λιου ο Αλέξης Τσίπρας είναι να ασκήσει πίεση στο ΔΝΤ, ώστε αυτό να μην επιμείνει στις απόψεις του για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις) τις οποίες στην Αθήνα θεωρούν εκτός πραγματικότητας και πολιτικά μη εφαρμόσιμες.

Από την πλευρά του πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει από την Αθήνα να κινηθεί γρήγορα σε ότ�� αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να επαναλάβει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ στους συνομιλητές του.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Λιου: Το πραξικόπημα στην Τουρκία ενισχύει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ