Στο τραπέζι οι κινήσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 2,8 δισ.

Του Βασίλη Σκουρή

Ιδιαίτερα κρίσιμη εκτιμάται η σημερινή επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή επισκέπτεται τη χώρα μας και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και ακολουθεί, πιθανότατα αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη, Γιώργου Κατρούγκαλου και Γιώργου Χουλιαράκη.

Αμέσως μετά, ο Επίτροπος Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομικών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα. Ο Πιέρ Μοσκοβισί, τέλος, θα μιλήσει και στην ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η λειτουργία του υπερταμείου έως και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα πρέπει να λειτουργεί, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια, απαραίτητες προϋποθέσεις μεταξύ άλλων, για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης και η σύσκεψη για το πλεόνασμα

Πέραν της συζήτησης με τον κ. Μοσκοβισί για τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία, η κυβέρνηση αναμένεται να διερευνήσει τις διαθέσεις της Κομισιόν για το ενδεχόμενο συγκρότησης «ευρωπαϊκού μετώπου» έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τα εργασιακά, αλλά και να ζητήσει τη συνδρομή των Βρυξελλών προκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα.

Η Αθήνα επιδιώκει επίσης στη συνάντηση με τον γάλλο Επίτροπο Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για μείωση του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αναμένεται να καταλήξει στις τελικές θέσεις που θα προτείνει στον Πιέρ Μοσκοβισί για τη μείωση των πλεονασμάτων, σε σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πρόγραμμα του Μοσκοβισί στην Αθήνα

Παρέμβαση Ομπάμα για ΔΝΤ και χρέος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ