Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο παρουσίασε με παρέμβασή της η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. 

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τον στόχο της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των πολιτικών ρευμάτων, ευνοεί, τόσο τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την επεξεργασία και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όσο και τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις.

Συμπληρώνει ότι η θέση του κόμματός της έχει σαφή και αδιαμφισβήτητη αντιστοιχία με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε τέσσερεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015 και Σεπτέμβριος 2015).

Συνοπτικά, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει: 

– Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική και να αποκρουστούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του «μικρού» δικομματισμού, καθώς και να σταματήσει η «υφαρπαγή» της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.

– Να δίνεται μικρότερο μπόνους 25-30 έδρες, μόνο εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%. 

– Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.

– Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματός.

– Την ψήφο στα 17, αφού και οι νέοι άνθρωποι έχουν, πια, όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους. 

– Τη δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η συνεκτική και αξιόπιστη πρότασή της, όπως ισχυρίζεται, απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο και προκλητικό, με τους αδιέξοδους και ανόητους τακτικισμούς, να μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή ως “ρυθμιστής” των εξελίξεων. Αυτήν την ευθύνη την αναλαμβάνει εις το ακέραιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παλαιότερα, σε αντίστοιχο ολέθριο λάθος είχε υποπέσει και η ΝΔ, που επώαζε την αναγόρευση της ΧΑ σε προνομιακό συνομιλητή», τονίζει και προσθέτει πως πρόκειται για πράξη ευθύνης, άμεσα συνδεδεμένη με το αίτημα των πολιτών για εθνική συνεννόηση και την αποτροπή διχαστικών καταστάσεων που υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας.

Η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει την πρότασή της για το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης στην Βουλή των αποσπασματικών διατάξεων και την έναρξη του διαλόγου μέσα από διακομματική επιτροπή. Απορρίπτει τα διλήμματα, τα οποία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αφορούν τα κόμματα του «μικρού» και «ιδιότυπου» δικομματισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. 

Επίσης επιτίθεται τόσο στον κ. Τσίπρα, όσο και στον κ. Μητσοτάκη, για τους οποίους υποστηρίζει ότι «λειτουργούν συμπληρωματικά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και προσπαθούν με “εκλογο-μάγειρες”, με εκλογικές εμμονές, μικροκομματικά παιχνίδια να σημαδέψουν τις πολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με τα συγκυριακά κομματικά τους συμφέροντα, έξω και πέρα από τις ανάγκες του τόπου και της Δημοκρατίας, έξω και πέρα από την εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού σε 4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

«Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν καταστήσει σαφές, και πριν αλλά και μετά τις εκλογές, ότι η χώρα και η κοινωνία έχει ανάγκη από διάλογο, συνεννόηση, συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι σε οποιοδήποτε κυβερνητικό αδύναμο, αναξιόπιστο και διχαστικό σχήμα», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η ΝΔ

Το Ποτάμι για τον εκλογικό νόμο: Θέσεις αρχών κι όχι μαγειρέματα

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ