Το δίλημμα της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Ενώπιον ενός πολύ κρίσιμου διλήμματος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση κατά την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020 που, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Το οικονομικό επιτελείο, κατά την τελική διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου, διαθέτει δυο επιλογές: Είτε να δεχθεί ότι μετά το 2018 -και για πολλά χρόνια- το πλεόνασμα θα πρέπει να ανέρχεται στο 3,5%, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές, είτε να προβλέπει μικρότερα ποσοστά μετά το 2018, με κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα, πιθανόν και –ελεγχόμενη- κρίση με τους θεσμούς, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα προβλέπεται πλεόνασμα 2% για το 2019 και 1,5% για το 2020, όπως προ ημερών είχε αφήσει να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν ότι τα πλεονάσματα ύψους 3,5% για μετά το 2018 είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι «μη ρεαλιστικός στόχος» και επιμένει στη μείωση του χρέους, πρόταση όμως στην οποία ανθίστανται οι Ευρωπαίοι.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου, αφού το θέμα συζητηθεί και στο μίνι-υπουργικό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματεύεται το θέμα παρασκηνιακά με τους δανειστές και πιθανόν να το συζητήσει με κάποιους ομολόγους του στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι μείωση των πλεονασμάτων στο 2% έχουν ζητήσει οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μάλιστα, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας έχουν προτείνει τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου» στην κατεύθυνση αυτή, πρόταση που αποδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά πολλούς, μάλιστα, από το ύψος του πλεονάσματος αναμένεται να εξαρτηθούν εν μέρει και τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος: Κατασκευαστές και εργολάβοι δεν πρέπει να είναι στα ΜΜΕ

Αποστόλου: Δεν μπορούν να επιβληθούν φόροι με τη λογική των οικοπέδων σε αγροτικές εκτάσεις

Μάριος Γεωργιάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει προς τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ