Τσίπρας – Ομπάμα: Στο επίκεντρο χρέος και προσφυγικό

Σημαντικό τετ α τετ με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ορίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ομπάμα αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, το προσφυγικό, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι συνέπειες του Brexit. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι «πρόκειται για μία… φουλ ατζέντα». 

Μιλώντας στη συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά – κυρίως – τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων, όπως οφείλει, αναμένει όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και «για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας».

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, είπε ότι αναμφισβήτητα η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας (Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία, καθώς και την εν γένει Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση, ενώ ιδίως σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση, ο διάλογος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας είναι απαραίτητος, τόνισε ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης υλοποίησης του έργου της Συμμαχίας ακολουθώντας την διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου.

Ανέφερε στην συνέχεια ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χαιρέτισε και υποστήριξε την απόφαση για την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και για τον οποίο η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης ενός επαληθεύσιμου, αποτελεσματικού και νομικά δεσμευτικού καθεστώτος Ελέγχου των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Ειδικότερα για τον ρόλο της χώρας μας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους».

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία

Η οικογενειακή ΦΩΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Μητσοτάκης στη DW: Δεν θα συγκυβερνήσω ποτέ με τον Τσίπρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ