Ερώτηση του Κώστα Αχ.Καραμανλή για τον αφελληνισμό των τραπεζών

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, με θέμα τον «αφελληνισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τους κινδύνους για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά». 

Την ερώτηση συνυπέγραψαν 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην Πρόεδροι του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Το “επιθετικό σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών” αποκάλυψε την κυριακή η Realnews. Η εφημερίδα επεσήμανε: “Στη γραμμή της τρόικας και μεγάλα funds που συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια Εθνικής, Πειραιώς, Alpha, Attica Bank”, ενώ σημειωνε ότι μπαίνουν “στο στόχαστρο των δανειστών τα «κόκκινα» δάνεια εταιρειών στρατηγικής σημασίας από τους κλάδους του τουρισμού, των τροφίμων, της υγείας, της ακτοπλοΐας, των ιχθυοκαλλιεργειών και της αγροτικής οικονομίας”.  

 

Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο Κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός “πόλεμος”, από τον οποίον κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund.

Η Νέα Δημοκρατία είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν όλο το τραπεζικό μας σύστημα υπό την απειλή των distress funds, δηλαδή όχι κάποιων θεσμικών μακροχρόνιων επενδυτών από το εξωτερικό, αλλά εξ ορισμού ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες χωρίς πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Και την ίδια ώρα, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται –πρακτικά– από μέλη εκτός Ελλάδος.

Με όλα αυτά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφελληνισμό. Όμως μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας. Και οι κίνδυνοι που κρύβει αυτό για τον τόπο μας είναι μεγάλοι:  Όχι μόνο για όσους έχουν ήδη “κόκκινα δάνεια” αλλά για όλους τους δανειολήπτες που –λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος– μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους. Στην πρώτη γραμμή του κινδύνου βρίσκονται τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αγροτικά δάνεια.

Το είπαμε και το ξαναλέμε: Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» -και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστούμε, πριν να είναι πολύ αργά”.

 

Διαβάστε εδώ την ερώτηση 

 

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος για τα «κλειδιά» των επιχειρήσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ