Συνεργασία Ελλάδας-Λιβάνου σε προσφυγικό και ζητήματα άμυνας

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της Ελλάδας για την αποστολή βοήθειας προς τον Λίβανο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Λιβανέζο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Λιβάνου, Σαμίρ Μοκμπέλ.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, συμφώνησαν ότι η λύση για το προσφυγικό θα είναι «η εξασφάλιση περιοχών και όλης της Συρίας για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους».

Επίσης συμφώνησαν ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επαναλαμβάνοντας δε τη διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας, στην ακεραιότητα, την ενότητα, και την εδαφική και πολιτική ανεξαρτησία του Λιβάνου, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για τη γέννηση της «Μεσογειακής Ένωσης και μέρος αυτής, εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, δεν μπορεί να μην είναι και ο Λίβανος».

Την υποστήριξη της Δύσης στον αγώνα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο Λιβανέζος αντιπρόεδρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος και Λιβάνου δεν συγκρίνονται με άλλες σχέσεις στην περιοχή», ενώ από την πλευρά του, ο Λιβανέζος αξιωματούχος εκτίμησε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου «είμαστε πιο ώριμες τώρα για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές».

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην αποστολή στρατιωτικών ακολούθων σε Ελλάδα και Λίβανο και στην υπογραφή διμερούς αμυντικής συμφωνίας που θα υπογραφεί τον Οκτώβριο στη Βηρυτό, με επίσκεψη του Έλληνα υπουργού.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς το Λιβανέζο ομόλογο του, για τα θύματα της πρόσφατης επίθεσης εξτρεμιστών τρομοκρατών εναντίον χριστιανικού χωριού.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Θα επαναλάβουμε την τακτική απομόνωσης του ΔΝΤ – ΒΙΝΤΕΟ

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ ρεύματος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητούν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ