Μαξίμου: Η ΝΔ και ο Βρούτσης πιστεύουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Γιάννης Βρούτσης πιστεύουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τα όσα υποστήριξε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας. Τα όσα δήλωσε ο κ. Βρούτσης προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου που έσπευσε να υπενθυμίσει το mail Χαρδούβελη για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη στήριξη από τη ΝΔ της πρότασης Γιούνκερ τον περασμένο Ιούλιο, που θα οδηγούσε στην άμεση και οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, για όλους και χωρίς αναπλήρωση.

«Και λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται θρασύτατα, όταν χαρακτηρίζει “κεραυνό εν αιθρία” τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ», αναφέρουν ειδικότερα οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι η ΝΔ «γνωρίζει ότι στο περίφημο “mail Χαρδούβελη”, το οποίο δεν έγινε καν δεκτό ως βάση συζήτησης, προαναγγελλόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ με τον ευφημισμό του “ανασχεδιασμού” του. Και το κυριότερο: γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση Γιούνκερ του Ιουλίου του 2015, το οποίο στήριξε αναφανδόν και με καμπάνιες, περιλάμβανε την άμεση και οριστική κατάργησή του, χωρίς αναπλήρωση, για όλους».

Και, φυσικά, θυμάται ότι μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 το νόμο 4336/2015, που ρητά προέβλεψε ως μνημονιακή υποχρέωση την κατάργηση του ΕΚΑΣ, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι ο πολιτικός καιροσκοπισμός εκείνων που βύθισαν τη χώρα στα χρέη και την ύφεση, δεν έχει όρια.

«Οι Έλληνες πολίτες, όμως, θυμούνται ποιοι νομοθέτησαν δώδεκα διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις. Ποιοι στήριξαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και την εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων. Ποιοι δεσμεύτηκαν για μέτρα ύψους 7,7 δισ. για τη διετία 2015-2016», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι «ευθαρσώς, άλλωστε, ο κύριος Βρούτσης είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ότι όποιος και να ήταν υπουργός Εργασίας μία κύρια σύνταξη θα ήταν χαμένη».

Αυτή η κυβέρνηση, αντιθέτως, κατάφερε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

«-Να προστατεύσει απολύτως τις κύριες συντάξεις.

-Να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να προστατέψει τη μέγιστη πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων.

-Να εμποδίσει την άμεση κατάργηση και να πετύχει τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ σταδιακά και σε βάθος τριετίας.

-Να εξασφαλίσει την εθνική σύνταξη για όλους, ώστε να επωφεληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τον επανυπολογισμό ως το 2018 και να αποκατασταθούν οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ δικαιούχων και μη.

-Να κατανείμει τη δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος τετραετίας, αντί διετίας, και να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

– Και, φυσικά, να θεσπίσει ένα σύστημα ισονομίας, ίσων κανόνων για όλους, με κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ας σταματήσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία τον εμπαιγμό των Ελλήνων συνταξιούχων», καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Νίκο Χατζηνικολάου

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Βαγενά: Οι βουλευτές να βοηθήσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ