Βούτσης: Έως τις 20 Ιουλίου η ψήφιση του εκλογικού νόμου

Η πρόταση για τον εκλογικό νόμο που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ, είπε ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση σημειώνοντας ότι το θέμα θα έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου.

«Σίγουρα υπάρχει (διάθεση συναινέσεων), αρκεί να ανοίξει η συζήτηση που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική», πρόσθεσε.

Για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής σημείωσε ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων τόνισε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί κάτι» και πως «ήταν αίτημα του ΔΝΤ που δεν μπήκε από την Ε.Ε». «Μπήκε στο πακέτο από το Δ.Ν.Τ. που δε συμμετέχει στο πρόγραμμα από εκεί και ύστερα ως προς τις λεπτομέρειες, είναι ζητήματα που θα συζητηθούν υπό τη σκέπη των καλύτερων πρακτικών που υπάρχουν στην Ε.Ε. και όχι το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Δεν πιστεύω ότι σε αυτά τα ζητήματα, στα εργασιακά, να υπάρξει κάποια υποχώρηση από την ελληνική πλευρά. Αυτό είναι το πιστεύω μας και γι αυτό θα εργαστούμε. Εκεί θα είμαστε για να τα δούμε», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Για το χρέος και τη συμφωνία Τσίπρα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «ήδη το θέμα του χρέους έχει μπει στο τραπέζι και έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις. Δηλαδή π.χ. το 15% σαν κατώφλι σε σχέση με το ετήσιο ΑΕΠ που από εκεί και κάτω θα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους είναι μία μεγάλη ανακούφιση».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, είπε ότι «και ο κ. Ρέγκλινγκ -και όχι μόνο- το επανέφερε. Δεν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό πριν συνομολογηθεί κάτι διαφορετικό, το 2% ή και λιγότερο. Αυτό το σήμα έχει έρθει από το Δ.Ν.Τ.. Δεν θα ανεχθούμε σκληρά μέτρα. Η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα. Αυτά που έχουμε δώσει, βάλτε το δώσει πάλι σε εισαγωγικά, είναι πράγματι βαριά. Δηλαδή δεν νοείται να πάμε πιο πίσω σε κεντρικά ζητήματα που έχουν υπάρξει υποχωρήσεις, υπαναχωρήσεις και συμβιβασμοί».

Για την υπερφορολόγηση, τόνισε πως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μη κάνει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και σε επιδόματα. Πρόσθεσε πως «δεν θα την έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά «που εύκολα υποσχόταν πλεονάσματα 3,5% ήδη από το 2016. Ο κόσμος δεν ζορίζεται από επιπλέον φορολόγηση, αλλά από αυτή που υπήρχε και δεν μπορούσαμε να την κλείσουμε. Δεν την αυξήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Φέρτε την εισφορά αλληλεγγύης να δούμε σε ποιες κλίμακες μειώθηκε ή έμεινε ίδια και πάνω από ποια κλίμακα υπήρχε αύξηση. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει αλλά από κάπου θα έπρεπε να βρεθεί αυτό το 5,4 το οποίο ήταν το ελάχιστο για τη διετία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, στάθηκε στην ανάγκη μετάβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς μία «πιο αλληλέγγυα Ευρώπη», στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Είπε ότι πρέπει να τελειώσει η αυστηρή προτεσταντική προσέγγιση της λιτότητας στην Ευρώπη.

Για το αν θα γίνει τελικά το Brexit, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «όλα αυτά είναι πρωτότυπα, ούτε ξέρουμε. Δεν το συζητάω ότι ήμασταν με το ΝΑΙ. Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο θα γίνει. Θα είναι ένα είδος ειδικής σχέσης. Είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα να είστε σίγουρη ότι θα βρουν τους τρόπους με το μίνιμουμ κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο και τις μονοπωλιακές εταιρίες. Ίσως αυτό το κόστος να είναι μεγαλύτερο για μετανάστες, εργαζόμενους, φοιτητές εκεί».

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός της βουλής – Τι προβλέπει

Ο Βούτσης για τις 60 οργανικές θέσεις στο γκαράζ της Βουλής – ΒΙΝΤΕΟ

Κουμουτσάκος: Η απλή αναλογική δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας

Η πρώτη “χαρτογράφηση” των συγκλίσεων για τον εκλογικό νόμο – Πού εντοπίζονται οι διαφορές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ