Δραγασάκης: Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί

«Τώρα, όλοι αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι.

Ταυτόχρονα ο κ. Δραγασάκης ανέπτυξε τις κυβερνητικές θέσεις για την ΕΕ, αλλά και το σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο με την ψήφιση της απλής αναλογικής.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά φέρνει στην επιφάνεια μία πολυδιάστατη κρίση, είπε ο κ. Δραγασάκης και προσέθεσε ότι πρόκειται για μια κρίση προσανατολισμού της ίδιας της Βρετανίας, κρίση πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κρίση περιεχομένου της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, των εκρηκτικών ανισοτήτων και αποκλεισμών.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να λένε ότι θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη και την ίδια στιγμή να προωθούν τη διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις ερήμην των λαών, να ανέχονται φορολογικούς παραδείσους και να υποθάλπουν το κοινωνικό ντάμπινγκ και το φορολογικό ανταγωνισμό. Δεν μπορούν αν λένε ότι θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και την ίδια στιγμή να αρνούνται το μοίρασμα της ευθύνης για το προσφυγικό, την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την από κοινού ώθηση της ανάπτυξης.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την γενικότερη οπτική της Αριστεράς στην κρίση αυτή, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η Αριστερά δε θα κερδίσει αν παρακολουθεί τις εξελίξεις φοβικά και αμυντικά. Πρέπει να βγούμε μπροστά, τόνισε, με τις δυνάμεις και τις ιδέες μας, μπροστά και τολμηρά, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξουν πρώτα οι συσχετισμοί, για να δράσουμε, αφού μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Αυτό είναι το μάθημα από τη δική μας πείρα, αυτό μας έδειξε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «μας ζήτησαν να ξεχάσουμε το πρόγραμμά μας και να ολοκληρώσουμε το αποτυχημένο δεύτερο Μνημόνιο που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει ημιτελές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εγχώριες και ξένες δυνάμεις μεθόδευσαν τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ασφυξίας, με στόχο την κατάρρευση και της οικονομίας και της κυβέρνησης. 

Το ομολόγησε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς δημόσια. Δε μας έδωσαν τη δόση των 7 δισ. ευρώ το φθινόπωρο του 2014, είπε ο κ. Σαμαράς, για να μη τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους. Δεν το λέμε εμείς, το είπε ο κ. Σαμαράς. Και όμως λαός και κυβέρνηση αντέξαμε».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε την έξοδο από την κρίση σε ένα μεσοπρόθεσμο βάθος. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις ανέπτυξε ο κ. Δραγασάκης είναι:

* Πρώτη προτεραιότητα η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και προβλέπονται τέτοιοι θετικοί ρυθμοί ήδη το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου, ενώ προβλέπεται να αυξηθούν το 2017 και το 2018.

Βραχυπρόθεσμα: Πολλαπλασιάζουμε τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, που τα περισσότερα επεκτείνονται σε 8 μήνες. Πρόκειται για μια άμεση απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας που πέρυσι κάλυψε 97.000 περίπου άτομα, ενώ φέτος προβλέπεται να καλύψει 176.000, δηλαδή στο σύνολο 275.000 στη διετία. 

Μεσοπρόθεσμα: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας επιδιώκεται

α) με την ανάκαμψη της οικονομίας και της βελτίωσης των όρων της χρηματοδότησής της. Και παρατηρείται ήδη μια τέτοια αύξηση της απασχόλησης, με 200.000 νέες θέσεις εργασίας ήδη κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ», 

β) με το σχεδιασμό ολόκληρου του ΕΣΠΑ με τρόπο ώστε το κριτήριο της απασχόλησης να υπηρετείται από όλες τις επιλέξιμες δράσεις

 γ) με τη θέσπιση μέτρων με στόχο τη συγκράτηση ή και την παλιννόστηση των επιστημόνων. Μεταξύ των μέτρων αυτών ενεργοποιείται σύντομα και ένα Δημόσιο Αναπτυξιακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των ερευνητών και των νεοφυών επιχειρήσεων. 

Μεσομακροπρόθεσμα: Στο μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και η ανάδειξή σε ένα δυναμικό τομέα παραγωγής υπηρεσιών και απασχόλησης. Σχετικό νομοσχέδιο-τομή πρόκειται να δοθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση. Επίσης, ετοιμάζεται ειδικό αναπτυξιακό κείμενο για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων μέσω μικροπιστώσεων.

* Δεύτερη προτεραιότητα και ταυτόχρονα πυλώνας του σχεδίου μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη είναι η στήριξη, ο επανασχεδιασμός και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ορισμένοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, λένε ότι πρώτα πρέπει να κάνουμε ανάπτυξη και μετά διανομή, πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο και μετά να δούμε το κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, οι φτωχοί και οι ανήμποροι να μείνουν στο «περίμενε». 

Όντως, αυτά λένε τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά το ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι διπλό. Το πρώτο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα δόγματα αυτά αμφισβητούνται πλέον δυνατά και από εκείνους που τα εισηγήθηκαν. Από τους κόλπους του ΔΝΤ βγήκε πρόσφατα μια μελέτη που θέτει σε αμφισβήτηση το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. 

Και το δεύτερο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας καμιά ανάπτυξη και καμιά παραγωγή δεν είναι εφικτή και βιώσιμη αν δε συνδυαστεί με την ανόρθωση της κοινωνίας, του συστήματος υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του συστήματος κοινωνικής προστασίας, δηλαδή του κοινωνικού κράτους.

Ο τρίτος στόχος μας τώρα είναι να περάσουμε από τα άμεσα μέτρα και τις αποσπασματικές δράσεις σ’ ένα συνολικό σχέδιο. Πάνω σε αυτό το στόχο εργάζεται ήδη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το συνολικό μας σχεδιασμό.

* Τρίτη προτεραιότητα είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος. Μια μακρά περίοδος κρατικοκεντρικής οργάνωσης της συλλογικής μας ζωής έχει οδηγήσει σε φαινόμενα ακύρωσης της κοινωνίας των πολιτών, αποξένωσης των πολιτών από τα δημόσια και κοινωνικά πράγματα, ανάθεσης των υποθέσεων στο κράτος. Μια μακρά παράδοση πελατειακών σχέσεων έχει οδηγήσει σε νοοτροπίες και λογικές ότι εκείνο που μετράει είναι το μέσο και όχι η αξιοσύνη, η εργασία και η προσφορά. 

Μια μακρά περίοδος δικομματισμού οδήγησε σε ένα καρτέλ εξουσίας, απρόσιτο στον κοινωνικό έλεγχο. Αυτές και άλλες παθογόνες καταστάσεις πρέπει να ανατραπούν.

Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε άμεσα στην κατάργηση του μπόνους και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με την προοπτική στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να συμφωνηθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

Ανοίγουμε, παράλληλα, τη συζήτηση για το συνταγματικό χάρτη της χώρας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, τη θεσμοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Κάμερον προειδοποιεί για δύσκολους καιρούς μετά το Brexit

“Ντόμινο” αποχωρήσεων από την ΕΕ φοβάται ο Σόιμπλε

Δραγασάκης: Να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης και κόμματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ