Λεβέντης: Ο Μητσοτάκης είναι ανίσχυρος να αντιληφθεί ότι άλλαξαν τα πράγματα

«Ο Μητσοτάκης απλά ξέρει ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να βγει αυτοδύναμος, αν γίνει απλή αναλογική και γι’ αυτό λέει αυτά που λέει. Είναι ανίσχυρος να αντιληφθεί ότι άλλαξαν τα πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90,1 Fm, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εκλογικό νόμο και τόνισε ότι οι 200 ψήφοι θα συγκεντρωθούν στη Βουλή.

Ο κ.Λεβέντης, ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση της Ένωσης Κεντρώων απέναντι στην απλή αναλογική, τη διατήρηση του ορίου του 3% και της ψήφου στα 17, απάντησε: «Θετικοί θα είμαστε, θα ψηφίσουμε σε μια τέτοια πρόταση, το είπα και στον κ.Τσίπρα αυτό, διότι είναι αίτημα 100 ετών της δημοκρατικής παράταξης. Το να γίνει δηλαδή απλή αναλογική με μηδέν bonus και η Βουλή να αντανακλά την κοινωνία, χωρίς δώρα βουλευτών, αυτό είναι αίτημα από την εποχή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ο οποίος είχε πει «χώρα χωρίς απλή αναλογική, δεν είναι δημοκρατική χώρα».

Στην ερώτηση για το αν τον φοβίζει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να πέσει σε ακυβερνησία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απάντησε: «Το αντίθετο!» και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι ο κος Μητσοτάκης έχει μείνει στην εποχή της φεουδαρχίας που μπορείς με μειοψηφία στον λαό να γίνεις η πλειοψηφία στη Βουλή.

Εγώ θεωρώ ότι θα ωριμάσουν τα πράγματα αμέσως και η χώρα θα πάει σε συναινέσεις και δεν θα έχουμε και το φαινόμενο των ρουσφετιών, των διορισμών, των παρανομιών γιατί κάθε αυτοδύναμη κυβέρνηση για να παραμένει προέβαινε σε παρανομίες, διόριζε, έκανε με σκοπό την επανεκλογή της. Δεν θα είχαμε πτωχεύσει αν  το είχαμε κάνει νωρίτερα αυτό».

Για το ενδεχόμενο αυτές οι συναινέσεις να είναι αναγκαστικές, και όχι επειδή τις πιστεύει το πολιτικό προσωπικό, ο ίδιος απάντησε: «Μα κι έτσι να είναι, και τώρα που είναι αυτοδύναμοι πιστεύουν ��την πολιτική που ακολουθούν; Ο ίδιος ο Τσίπρας άμα τον ακούσετε, λέει ότι άλλα έλεγα, άλλα συνάντησα.

Ο Μητσοτάκης αυτά που λέει ότι θα έχει 123 χιλιάδες θέσεις εργασίας καινούργιες κάθε χρόνο θα τα τηρήσει; Τήρησε ο Σαμαράς τίποτα από αυτά που έλεγε, τήρησε ο Καραμανλής, τήρησε κανένας τους; Άρα τι επικαλούνται, αυτά είναι επιχειρήματα γελοία.

Ο Μητσοτάκης απλά ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει αυτοδύναμος πότε αν γίνει απλή αναλογική και γι’ αυτό λέει αυτά που λέει. Είπε «είναι έγκλημα να εφαρμόσουμε την απλή», δηλαδή η Φινλανδία, η Γερμανία που έχει απλή αναλογική, το Βέλγιο, η Ολλανδία, είναι εγκληματίες; Απλά ο Μητσοτάκης είναι ανίσχυρος να αντιληφθεί ότι άλλαξαν τα πράγματα».

«Αλλάζει, γυρίζει σελίδα η χώρα. Οπωσδήποτε κάτι καινούργιο μας παραξενεύει, αλλά και αυτό που είχαμε τι ήταν; Είχαμε έναν Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε ένα εκατομμύριο ρουσφέτια για να παίρνει εκείνο το 48%.

Είχαμε μια ΝΔ που έλεγε «θα μειωθεί το κράτος» και διόρισε 360 χιλιάδες με stage ο Κώστας Καραμανλής. Δηλαδή είχαμε καταστάσεις νοσηρές. Πτώχευσε η χώρα, ζούμε έναν εφιάλτη. Και το κυριότερο, δεν τολμάει το πολιτικό σύστημα να κάνει μεταρρυθμίσεις, γιατί το βαθύ κράτος έχει τεμπελιάσει τον λαό. Ο λαός έχει τεμπελιάσει, δεν είναι προσηνής σε αλλαγές. Είναι δυσκίνητος, δύσκαμπτος ο λαός με αυτές τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Έχει γίνει αφιλόξενο το κλίμα για μεταρρυθμίσεις! Αυτό είναι το χειρότερο που μας έχουν κάνει. Μας έχουν συνηθίσει στην τεμπελιά!

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για να περάσει η πρόταση της κυβέρνησης ο κ.Λεβέντης είπε: «Έτσι πιστεύω. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 149 και του μείνανε 144, είναι 5 άτομα ανεξάρτητοι. Αυτοί δεν τους συμφέρει η ενισχυμένη, εγώ πιστεύω ότι θα ψηφίσουν όλοι οι ανεξάρτητοι. Περιμένουμε 100 χρόνια ένα νομοσχέδιο για όποιον λόγο, ακόμα και για κακία να το φέρνει ο Τσίπρας, για να βλάψει τον Μητσοτάκη, να κάνω τη δεύτερη ανάγνωση που λένε στην ΝΔ, δεν παύει για εμάς να είναι μια ευεργεσία για τη δημοκρατική παράταξη αυτό. Κάτι που δεν τόλμησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάτι που δεν τόλμησε κανένας άλλος, το αποτολμά ο Τσίπρας και αυτό οφείλουμε δημόσια να το αναγνωρίσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει; Πιστεύω ότι θα ψηφίσει, κατάργηση bonus και ψήφο στα 17. Ο Κουτσούμπας, αφού αυτό είναι αίτημα της Αριστεράς, μπορεί να προσθέτει και άλλα, αλλά αφού δεν γίνονται όλα! Δηλαδή ζητάς 10 γίνονται τα 8 δεν ψηφίζεις; Δεν υπάρχει δικαιολογία!

Ο Θεοδωράκης τα έχει βρει με τη ΝΔ και αναμασάει κάτι ανοησίες. Κυκλοφορεί και λέει ότι χρειάζεται bonus, να μειωθεί λίγο, κάθε ένα πόντο να δίνουμε δυο βουλευτές… κάτι ηλιθιότητες, με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι πράγματα αυτά για ένα κόμμα που έχει 1% και 1,5%. Δεν μπορεί να έχεις 1%-1,5% και να είσαι υπέρ του bonus! Είσαι τρελός. Άρα τα έχει βρει με τον Μητσοτάκη και συντάσσεται μαζί του. Αυτή την άποψη έχω γιατί δεν βρίσκω άλλη λογική εξήγηση».

«Άρα λέτε ότι η ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ θα καταψηφίσουν» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απάντησε: «Όχι όλο το ΠΟΤΑΜΙ, το μισό ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσει υπέρ. Το ΠΟΤΑΜΙ καταρχάς έχει διαλυθεί ήδη, ο Θεοδωράκης τον εαυτό του εκπροσωπεί».

Τέλος, στο ερώτημα για το αν τον προβληματίζει ότι θα προσμετρηθούν και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε: «Αφού είναι βουλευτές μπορούν και ψηφίζουν ότι θέλουν, θα τους απαγορεύσουμε εμείς; Εμείς ψηφίζουμε για λόγους δημοκρατίας, η Ένωση Κεντρώων, για να ωριμάσει το πολιτικό κλίμα και να πάμε σε συναινέσεις. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να ψηφίζει από την εκτίμηση ότι θα πάρει 3 έδρες παραπάνω και μόνο. Δηλαδή τα κριτήρια για εμάς είναι δημοκρατικά για τη Χρυσή Αυγή είναι ο σφετερισμός του αριθμού των βουλευτών, να πάρει κάτι παραπάνω. Αλλά είναι βουλευτές, πως να το κάνουμε, θα αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου; Μη φτάνουμε τώρα στα άκρα».

Κλείνοντας, ο κ.Λεβέντης ανέφερε για τον γ.γ. του ΚΚΕ: «Το μόνο που όλοι παρακαλούμε τον κ. Κουτσούμπα, και εγώ δημοσίως με την εκτίμηση που έχω, παρότι που με έχει πει «λαγό» και δεν του το συγχωρώ αυτό, γιατί δεν είμαι «λαγός» κανενός, και το ξέρει καλά ο κος Κουτσούμπας. Αυτό που λέει, να καταργηθεί το 3% επειδή αφορά εθνικά θέματα και είναι ζήτημα μήπως βρει η Τουρκία τρόπο να εισχωρήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω βουλευτών της, αυτό να μην επιμείνει.

Και εγώ δεν θα το ήθελα το 3% για να βοηθήσω να μπουν και άλλοι μικρότεροι κτλ. Όλοι το θέλουμε να καταργηθεί, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον μεγάλο κίνδυνο να αναμιχτεί στα εσωτερικά της Ελλάδος μέσα στο κοινοβούλιο πλέον με κόμμα η Τουρκία.

Παρακαλώ λοιπόν το ΚΚΕ, μπορεί να σέβομαι τη δημοκρατικότητα του, την οποία και εγώ ασπάζομαι στο θέμα του να καταργηθεί το 3%, αλλά λόγω του άλλου φοβερού κινδύνου προς το παρόν ας μείνει το 3%».

 

Διαβάστε επίσης:

Η Βόζενμπεργκ στην Κομισιόν για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Παραστατίδης: Ο Τσίπρας και με τα χέρια στις τσέπες θα γινόταν Πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ