Κουμουτσάκος: Η απλή αναλογική δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας

«Η απλή αναλογική στην παρούσα συγκυρία αντιβαίνει στην απλή λογική» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής, διατηρώντας απλώς και μόνο το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σημείωσε:

«Πιστεύω ότι η απλή αναλογική δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Εξηγούμαι: Η χώρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Είμαστε σε μία κρίση. Η κρίση, για να αντιμετωπιστεί, απαιτεί γρήγορες αποφάσεις, καθαρές αποφάσεις, ώστε να μην παρατείνονται τα αδιέξοδα και η αδυναμία λύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση και όχι εξασθενημένη διακυβέρνηση, κι όχι μια μακρά διαδικασία για να λαμβάνονται αποφάσεις. Επομένως, η απλή αναλογική δεν υπηρετεί την ανάγκη της χώρας να κυβερνάται με συνοχή, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα συνδέει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ο παρών νόμος, ο ισχύων νόμος, υπηρετεί και τις δύο αυτές αρχές. Και αναλογικός είναι και την κυβερνητισμότητα βοηθάει.

Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δύο πράγματα, για τα οποία η ΝΔ είναι έτοιμη να συζητήσει. Πρώτα απ’ όλα, η πατρίδα να τιμήσει την υποχρέωση που έχει προς τους Έλληνες αποδήμους και να προχωρήσουμε σε ψήφο προς τους Έλληνες αποδήμους. Και δεύτερον, να διορθώσουμε την παθογένεια που έχει ο ισχύων εκλογικός νόμος και το σύστημα όσον αφορά τις τεράστιες εκλογικές περιφέρειες που μπορεί να γίνουν μικρότερες. Είναι τα δύο σημεία τα οποία η ΝΔ έχει αποφασίσει ότι μπορεί να συζητήσει με την κυβέρνηση, αλλά όχι την απλή αναλογική γιατί δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Η απλή αναλογική στην παρούσα συγκυρία αντιβαίνει στην απλή λογική».

Ο κ. Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε στη συνέχεια το ρεπορτάζ της Realnews σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Πρωθυπουργός να γίνει μια «ανταλλαγή», κατά την οποία πρότεινε να δεχθεί η ΝΔ υπερψηφίσει κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση και αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει κάποιες από τις προτάσεις της ΝΔ. Για παράδειγμα το άρθρο 3 να το στηρίξει η ΝΔ και το άρθρο 16 να το στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κριθεί το αν θα περάσουν αυτά από το αποτέλεσμα των εκλογών, από το ποιος θα έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι ακριβής η πληροφορία. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα και πρέπει να γίνεται όρους της μέγιστης δυνατής συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτές τις δύο παραδοχές βασίζεται η πρόταση της ΝΔ. Μπορούμε να κάνουμε και να προχωρήσουμε γρήγορα σε μία καταγραφή και απόφαση για το ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος και στην επόμενη Βουλή να δώσουμε περιεχόμενο στις διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Αλλά μέσα σε ένα κλίμα μιας συνεννόησης –αν θέλετε- ενός κοινού τόπου. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πρωθυπουργός να ανταποκριθούν σε αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε λέγοντας:

«Επειδή βλέπω ότι έχουν πολύ μεγάλες και σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις ακόμα και για το αυτονόητο, π.χ. τη δυνατότητα να έχει η χώρα επιτέλους ιδιωτικά πανεπιστήμια, πιστεύω ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθούν αυτή την κίνηση οικοδόμησης –αν θέλετε- εμπιστοσύνης για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα είναι κρίμα, θα χαθεί μια ευκαιρία. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η θέση μας».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ