O Φίλης στον Real fm 97,8: Απλή ανόθευτη αναλογική και όχι διάφορα κόλπα

Υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, με πλήρη κατάργηση του μπόνους εδρών αλλά διατήρηση ποσοστού για την είσοδο κόμματος στη Βουλή, τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης απαντώντας στο ερώτημα αν πιστεύει ότι μπορεί οτιδήποτε άλλο πλην της απλής και ανόθευτης αναλογικής να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή ανέφερε: «Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι θέσεις των άλλων κομμάτων. Θα τις ακούσουμε. Η ΝΔ βλέπω ότι στην αρχή συζητούσε, τώρα δεν συζητά το ενδεχόμενο να συμπράξει στην ψήφιση ενός νόμου, έτσι διαβάζω στις εφημερίδες. Αλλά δεν προτρέχω, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι προφανές ότι πρέπει να προχωρήσουμε συναινετικά στην ψήφιση ενός εκλογικού νόμου, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της κυβέρνησης πρέπει να είναι ένας νόμος που θα είναι απλή αναλογική και όχι διάφορα κόλπα».

Στο ερώτημα αν αναφέρεται σε απλή και ανόθευτη αναλογική ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Ανόθευτη», ενώ για το θέμα του μπόνους είπε: «Δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να πάμε σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να είναι καθαροί οι λογαριασμοί και να μπούμε σε μία κουλτούρα, ακόμη βαθύτερα και ουσιαστικότερα, προγραμματικών συμφωνιών και συγκλίσεων των κομμάτων που θα συγκροτούν την κυβέρνηση».

Σχετικά με το κατώφλι του 3% για την είσοδο στη Βουλή ο κ. Φίλης είπε: «Πρέπει να υπάρχει ένα κατώφλι. Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι 3% ή 2,5%, δεν ξέρω ποιο θα είναι. Χρειάζεται κατώφλι όμως για έναν λόγο, δεν πρέπει να πάμε στα λεγόμενα κόμματα των εκβιαστών, όπου κάποιος με 0,3% έχει μία έδρα, συνήθως έχει κι ένα τηλεοπτικό κανάλι και κάνει παιχνίδι. Γι’ αυτό και τίποτα άλλο πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε προσωποπαγή ή και κόμματα εκβιαστών που θα διασυνδέονται με διάφορα άλλα συστήματα μη δημοκρατικά νομιμοποιημένα».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ