Πεντάωρη σύσκεψη στο Μαξίμου για την εξωτερική πολιτική

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Τις τουρκικές προκλήσεις που κορυφώνονται το τελευταίο διάστημα εξέτασε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, άλλων μελών της κυβέρνησης και συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα.

Η σύσκεψη, μάλιστα, που δεν ανακοινώθηκε και που αποκαλύπτει το Real.gr, κράτησε σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέντε ώρες.

Η Αθήνα σηκώνει τους τόνους για τη συνεχιζόμενη τουρκική πρόκληση, καθώς η Άγκυρα μετά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, επιτέθηκε στη χώρα μας και έθεσε θέμα δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και θέμα σεβασμού των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν προτίθεται να μετατρέψει την υπόθεση σε διμερές θέμα, καθώς θεωρεί ότι αυτό επιδιώκει και η Άγκυρα.

Αντιθέτως γίνονται ενέργειες στην κατεύθυνση να αναλάβουν πρωτοβουλίες διεθνείς οργανισμοί, με πρώτη την UNESCO, καθώς η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, αναμένεται και παρέμβαση της Ουάσιγκτον, καθώς ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως προς το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που όλο και πιο επιτακτικά θέτει η Άγκυρα, η Αθήνα προειδοποιεί πως οι απαντήσεις που θα δίνει θα είναι σκληρές. Υπενθυμίζει δε ότι αρκεί μία και μόνο σύγκριση με την πορεία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη για να καταστεί σαφές από την πρώτη στιγμή ποια χώρα σέβεται τις μειονότητες και ποια όχι.

 

Ο Μπαν Κι Μουν στην Αθήνα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν 17 έως 19 Ιουνίου.

Κεντρικό θέμα της επίσκεψης το προσφυγικό, ενώ αναμένεται να συζητηθεί τόσο το Κυπριακό όσο και το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

Νέα πρόκληση της Άγκυρας για την Αγιά Σοφιά

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ