Διπλή πρόκληση από Τίρανα και Άγκυρα

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

 

Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Αλβανίας περι Τσάμηδων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Εντι Ράμα στις 9 το πρωί στα Τίρανα.

Η συνάντηση αναμένεται να έχει ενδιαφέρον καθώς ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας πριν από λίγες ημέρες είχε θέσει το θέμα των Τσάμηδων ως κορυφαίο στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και μίλησε για τσάμικη καταγωγή των Ελλήνων θεών και ηρώων.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών έδωσε ήδη το περίγραμμα της θέσης του στο θέμα αυτό στις χτεσινές του δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιμίτρι Μπουσάτι επιχειρώντας ταυτόχρονα να υποβαθμίσει το θέμα το οποίο σηκώνει η αλβανική κυβέρνηση.

“Όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία… ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία” τόνισε ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Και συνέχισε: “«Με αυτή την έννοια λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γειτονική μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

 

ΥΠΕΞ: Οπισθοδρομική η Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών μετά τη “διαρροή” περί δυσαρέσκειας για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά αποφάσισε αργά χτες το απόγευμα να εκδώσει και ανακοίνωση.

“Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες”, αναφέρει το ΥΠΕΞ.

 

Πηγή real.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς: “Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ