Ο Μητσοτάκης απαντά στο πρωτοσέλιδο της Realnews

Με τον τίτλο «Αιφνιδιασμός Τσίπρα με απλή αναλογική!» κυκλοφόρησε η Realnews την Κυριακή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντά: «Είμαι κατά της απλής αναλογικής».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «εμείς πρώτοι ανοίξαμε τη συζήτηση για μία τολμηρή συνταγματική αλλαγή», ενώ για τον εκλογικό νόμο τόνισε: «Είμαι κατά της απλής αναλογικής. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα πρέπει να έχει την δυνατότητα για ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ του μπόνους. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Επειδή βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Τα ίδια έκανε στο παρελθόν ο Κουτσόγιωργας».

Το πρόβλημα στο δημόσιο είναι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε πολλούς οργανισμούς υπάρχει πλεονάζον δυναμικό, ενώ σε άλλους υπάρχουν ελλείψεις. Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι, επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύθηκαν μόνο οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων και εισήγαγε την έννοια της αξιολόγησης. «Ο κάθε κ. Καρανίκας με τι βιογραφικό και τι προσόντα πήρε την θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του παλιού λαϊκισμού της μεταπολίτευσης».

Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής από τον λαό, αν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Τάχθηκε, επίσης, κατά του απόλυτου ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή.

«Ακούω την κριτική και αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν θα ήθελα μία επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος» δήλωσε για τη στάση της ΝΔ στο θέμα των offshore. Πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση πιάστηκε με την offshore στην πλάτη, μετά -υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης- νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μία ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή. Προέβλεψε ότι αυτή η διάταξη δεν θα αντέξει, γιατί, όπως υποστήριξε, αντιβαίνει ευθέως στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η στάση μας ήταν πιο έντιμη από των άλλων κομμάτων, τα οποία άσκησαν κριτική και στη συνέχεια την ψήφισαν, επανέλαβε.

Ο αρχηγός της ΝΔ προανήγγειλε την παραουσίαση, μέσα στους επόμενους μήνες, μιας συνολικής πρότασης για την αναμόρφωση της φορολογίας, ενώ τόνισε ότι «η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης».

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καταργηθεί, μπορεί όμως σταδιακά να μειωθεί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Εγώ δεν θα πω τα ψέματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι θα τον καταργήσει και τελικά τον κράτησε για τις επόμενες δεκαετίες».

Σχετικά με τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν θα επιτρέψω φωνές λαϊκισμού. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, που ενσωματώνει απόψεις. Ένα πράγμα όμως δεν θα ανεχθώ, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό», ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε: «ο κ. Σαμαράς είναι τέως πρωθυπουργός, είναι στέλεχος της ΝΔ και έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Εγώ δεν βάζω φίμωτρο».

Όσο για την πρόταση διεύρυνσης με συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι δεν μπαίνει σε ονοματολογία. «Δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση περί μεταγραφών, με ενδιαφέρει να προσελκύσω νέα πρόσωπα. Δεν συζητάμε για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης:Η κυβέρνηση οδηγεί σε στασιμοχρεοκοπία

Κατρούγκαλος: Κανένα θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό

Κίνημα δημάρχων για το Ελληνικό!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ