• Επίσκεψη - εξπρές Πούτιν στο Άγιο Όρος

  7:26 πμ, Σαββατο 28 Μάι 2016 7:26 πμ, Σαββατο 28 Μάι 2016

  Του Αντώνη Τριανταφύλλου

  Υπό καθεστώς πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας θα μεταβεί σήμερα το μεσημέρι στο Άγιο Όρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια προσκυνηματικού χαρακτήρα ολιγόωρη επίσκεψη, θα προσκυνήσει στον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Μονή Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

  Στην διοικητική πρωτεύουσα της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας έχουν ήδη μεταβεί δεκάδες μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο στα κτίρια, όσο και στις υποδομές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα σημεία στα οποία θα περπατήσει και θα επισκεφθεί ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ασφαλή.

  Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, ακόμα και την Τουρκία βρίσκονται στο Άγιο Όρος για να καλύψουν την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν είναι η πρώτη, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επισκεφθεί τον Άθωνα και πριν από 11 χρόνια.

  Το τυπικό

  Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κάτι που προκάλεσε «πονοκέφαλο» στις αρχές της Εθιμοτυπίας που έπρεπε να πειθαρχήσουν στο ιδιαίτερα αυστηρό και απαρέγκλιτο εκκλησιαστικό τυπικό της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας.

  Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αφιχθεί με ελικόπτερο στις Καρυές, περίπου στις 13:30. Ο Ρώσος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στις 14:00 με 14:30 μέσω Ουρανούπολης με ειδικά διασκευασμένο ταχύπλοο που θα αποβιβάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο λιμάνι της Δάφνης. Από εκεί με ειδικό όχημα που ήρθε από τη Ρωσία και μεγάλη συνοδεία οχημάτων θα μεταβεί στις Καρυές.

  Οι Ηγούμενοι, κατ’ εξαίρεση του αυστηρού πρωτοκόλλου που δεν προβλέπει την παρουσία τους σε επισκέψεις πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του κανονικού Επισκόπου του Αγίου Όρους θα υποδεχθούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν έξω από τον αρχαίο Ναό των Καρυών. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα προσκυνήσει την εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους Παναγία «Άξιον Εστί» και προς τιμή του θα τελεστεί πανηγυρική Δοξολογία.

  Στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί το Κοινοτικό Μέγαρο, τη «βουλή» του Αγίου Όρους, τον τόπο συνεδρίασης της Ιεράς Κοινότητας των 20 Μονών που ασκεί τη διοίκηση της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας. Εκεί θα τον υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπυολος. Οι δυο άνδρες θα ανέβουν στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου στη Μεγάλη Αίθουσα των συνεδριάσεων και εκεί θα γίνει η επίσημη υποδοχή.

  Η Ιερά Κοινότητα αναμένεται να δωρίσει στον Ρώσο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της δεσποτικής εικόνας του Χριστού που κοσμεί τον Θρόνο του Πρωτάτου. Η εικόνα είναι φιλοτεχνημένη με ιδιαίτερο μεράκι και πιστότητα από αγιορείτες μοναχούς.

  Μετά την ανταλλαγή των δώρων θα λήξει το πρώτο σκέλος της προσκυνηματικής επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στον Άθωνα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέχεια θα μεταβεί για λίγη ώρα στη Μονή Παντελεήμονος, όπου έχουν καταλύσει από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος και η πολυπληθής συνοδεία του.

  Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Μονή Παντελεήμονος θα είναι ιδιωτική και θα γίνει χωρίς κάλυψη από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  Το παρασκήνιο της επίσκεψης

  Η Ρωσία επιθυμούσε να προσδώσει κάθε δυνατή λαμπρότητα στην επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος. Για την ρωσική πλευρά το προσκύνημα του Ρώσου Προέδρου και του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου γίνεται στο πλαίσιο των άτυπων εκδηλώσεων της Ρωσίας για την παρουσία ρωσόφωνων μοναχών στον Άθωνα.

  Κατά τη ρωσική πλευρά η πρώτη χρονολογημένη παρουσία ρωσόφωνου μοναχού στο Άγιο Όρος χρονολογείται στο 1016 μ.Χ. Ωστόσο, η επίσημη καταγεγραμμένη παρουσία σλαβόφωνων μοναχών στον Άθωνα χρονολογείται μόλις στον 18ο αιώνα.

  Η Ιερά Κοινότητα είχε τους προηγούμενους μήνες μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την ρωσική πλευρά για τον τρόπο οργάνωσης και ονομασίας των εορτασμών, ωστόσο η αυστηρή απαίτηση της πλευράς της Μόσχας να ονομαστούν οι εορτασμοί ως «χιλιετηρίδα της παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος» ήταν αναπόδεκτη από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

  Πηγή: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη για την επίσκεψη του Πούτιν

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα