Χρυσόγονος: Το ταμείο αποτελεί de facto μείωση της εθνικής κυριαρχίας

Στα μέτρα που ψηφίστηκαν με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση, στο ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το οποίο είπε ότι αποτελεί μία ντε φάκτο μείωση της εθνικής κυριαρχίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή.

Απαντώντας στο ερώτημα πως ερμηνεύει πολιτικά να έχει ψηφιστεί η διάταξη για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και ακολούθως τόσο ο υπουργός Αμυνας, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τη χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Αυτό γίνεται διότι τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι μία χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και διότι πολλά πράγματα αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε υπό την πίεση των δανειστών. Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε τον χρόνο να προχωρήσουμε εκεί όπου θα έπρεπε να προχωρήσουμε στις βελτιώσεις που πρέπει. Δυστυχώς ο χρόνος δεν υπάρχει και είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε και πράγματα τα οποία δεν είναι τα καλύτερα και τα αποδοτικότερα αλλά δεν έχουμε πρακτικά τη δυνατότητα να αποκρούσουμε τις πιέσεις».

Στην ερώτηση αν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων αποτελεί μείωση εθνικής κυριαρχίας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Και το ταμείο κατά μία έννοια αποτελεί μία de facto μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε: «Τα μέτρα είναι οδυνηρά, αλλά η περίπτωση της ρήξης με τους δανειστές θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρή. Σε κάθε περίπτωση μέτρα τα οποία ψηφίζει η ελληνική βουλή μπορεί και να τα αναιρέσει με αντίθετο νόμο σε επόμενη φάση. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η χώρα και για να σταθεροποιηθεί η χώρα πρέπει να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης και πρέπει κυρίως να δείξει η κυβέρνηση ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τους προκατόχους της στους τομείς εκείνους που δεν εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και που θα αναγκάζονταν να χειροκροτήσουν και οι δανειστές, όπως δηλαδή ιδίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος».

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε επίσης:

Ο Τόσκας για την Ειδομένη: Οφείλαμε να προστατέψουμε τους δημοσιογράφους

Νέα δήλωση Βούτση για τον ΦΠΑ στα νησιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ