Εγκαίνια σήμερα για τον αγωγό TAP με την παρουσία του Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στην επίσημη τελετή των εγκαινίων της κατασκευής του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP).

Το έργο αυτό καθιστά την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, αφού θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Ο TAP αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής που γίνεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία και όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ένα από τα δέκα σημαντικότερα έργα που γίνονται παγκοσμίως.

Ο υπουργός Ενέργειας βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες είχε συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζα Πέτκοβα, καθώς και με εκπροσώπους των εταιρειών που διεκδικούν τα έργα του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας IGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που όπως και ο TAP έχουν ανακηρυχθεί σε έργα κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ.

Τα τρία αυτά έργα αναμένεται να εδραιώσουν τον κομβικό ρόλο που θα παίζει η χώρα μας στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με προέλευση τόσο από την Κεντρική Ασία, όσο και από την Ανατολική Μεσόγειο.

Το έργο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, που πιέζουν για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Στα εγκαίνια του TAP θα παρευρεθεί και ο ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχστην.

Η ελληνική πλευρά είχε τη φιλοδοξία, να είναι παρόντες στην έναρξη κατασκευής του TAP όλοι οι Πρωθυπουργοί των χωρών του Νοτίου Διαδρόμου, αυτό ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ ακύρωσαν λόγω των κυβερνητικών κρίσεων στις χώρες τους, όπως ακύρωσε και ο Ιταλός Ματέο Ρέντζι. Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν, πέραν του κ. Τσίπρα, οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Γεωργίας και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν.

Όλες οι χώρες θα εκπροσωπηθούν πάντως από υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες. Της τουρκικής θα ηγείται ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαιράκ.

Η Ελλάδα προσδοκά σημαντικά οφέλη από τον αγωγό. Επί ελληνικού εδάφους θα κατασκευαστούν 550 χιλιόμετρα αγωγού τα οποία θα έχουν κόστος 2 δισ. ευρώ. Στη φάση της κατασκευής του αγωγού (που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμος το 2019) αναμένεται να απασχοληθούν 8000 άτομα.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Σταθάκη – Χατζηδάκη για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση – ΒΙΝΤΕΟ

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας για τα εγκαίνια του αγωγού TAP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ