Παυλόπουλος: Η Ευρώπη είναι χώρος δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δεν δέχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το προσφυγικό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Μετανάστευση κ. Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε και τη σημαντική -όπως τη χαρακτήρισε- δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Διότι, σημείωσε, παρατηρήθηκαν φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να εφαρμόσουμε τον 5ο πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, ενόψει όχι πλέον του προσφυγικού ζητήματος, αλλά του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, όπως προκύπτει με ιδιαίτερη έξαρση κυρίως από τις χώρες της Αφρικής.

«Θυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός ορίζει πως η Ευρώπη οφείλει να συνεργαστεί, σε επίπεδο ανάπτυξης, με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, για να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του. Αυτός ο πυλώνας, δυστυχώς, έχει μείνει ατροφικός», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ζήτησε ενεργότερη παρουσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κυρίως της Ύπατης Αρμοστείας, στην Ελλάδα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ο Πίτερ Σάδερλαντ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και υπενθύμισε την άριστη συνεργασία τους κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη το 2009, υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιδείξει την αλληλεγγύη της για το προσφυγικό και ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.

«Εκείνο που έχει κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι και η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Σάδερλαντ.

 «Προσπαθούμε να βρούμε ποιοι είναι οι δρόμοι για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και ν’ ανοίξουν οι πόρτες για μια μετανάστευση που δεν θα είναι παράνομη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αλληλεγγύης, όπως έχουν δείξει η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά» πρόσθεσε ο κ. Σάδερλαντ.

«Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική γι’ αυτό και όχι μια πολιτική που θα υψώνει φράχτες και τοίχους» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση καταλήγοντας ότι «αυτό πρέπει να κάνει η Ευρώπη και ξέρω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σ’ αυτό».

Πηγή / πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το Πόθεν Έσχες της Όλγας Γεροβασίλη – Τι δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Το Πόθεν Έσχες του Ευκλείδη Τσακαλώτου – Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ