Ξυδάκης: Ενωμένα και αλληλέγγυα στο προσφυγικό τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν ενωμένα και αλληλέγγυα ώστε να εργαστούν προς μια κοινή κατεύθυνση επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, με σεβασμό προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, συμφώνησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης με τη Φινλανδό υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Hanna Mäntylä, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα.

Ο κ. Ξυδάκης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς την κυβέρνηση της Φινλανδίας για τη συμβολή της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Δεν ξεχνάμε πως η Φινλανδία δείχνει την αλληλεγγύη της όχι μόνο συνεισφέροντας με προσωπικό στην ενίσχυση της Frontex, αλλά και συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης, υποδεχόμενη πρόσφυγες. Αυτή η στάση αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβολικά και ουσιαστικά».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επίλυση ενός πολυδιάστατου ζητήματος και υπογράμμισε πως «στόχος μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου, με κέντρο τη Συρία και τη Λιβύη, όσο και ευρύτερα στην Αφρική».

Η Φινλανδή υπουργός, από τη μεριά της, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε πως η τρέχουσα συμφωνία παραμένει εύθραυστη, αλλά αποτελεί ίσως τη μόνη λύση υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την Ευρώπη αυτή τη δύσκολη περίοδο κρίσης και αστάθειας», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Εκτός από το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κα Mäntylä για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωσή του. «Μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, στο οποίο γίνονται εμφανείς οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της με στόχο να ξεπεραστούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και δημιουργούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ο  κ. Ξυδάκης.  Η κα Mäntylä μετέφερε στον ΑΝΥΠΕΞ την εμπειρία και την κατανόηση της Φινλανδικής Κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να εφαρμόσει, επίσης, δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Μέρκελ για το προσφυγικό: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

Μουζάλας: Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ