Αναμένοντας να μιλήσουν Σόιμπλε και Λαγκάρντ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Διαρκείς συσκέψεις αναμένεται να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της καθοριστικής, για το μέλλον της αξιολόγησης, συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα 9 Μαΐου.

Αύριο, πραγματοποιείται -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- η συνάντηση που συγκαλεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και με τους επικεφαλής των θεσμών, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα κριθεί εν πολλοίς και το κλίμα που θα δημιουργηθεί, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Με ιδιαίτερο, μάλιστα, ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ, καθώς Γιούνκερ, Ντράγκι και Σαπέν βρίσκονται εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις.

Κυβερνητική πηγή από την Αθήνα επιμένει πως «ο Σόιμπλε έχει μαλακώσει».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όμως, που έχει ουσιαστικά συμμαχήσει με το ΔΝΤ, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί στις εξελίξεις που ακολούθησαν στον ορισμό του Eurogroup στις 9 Μαΐου και στο παρασκήνιο το οποίο προϋπήρξε, γεγονός που γεννά προβληματισμούς και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δυο είναι τα μεγάλα ανοιχτά θέματα:

Πρώτον, ο προσδιορισμός της ακριβούς λειτουργίας του δημοσιονομικού διορθωτή. Και δεύτερον, η έναρξη της συζήτησης για τον ακριβή προσδιορισμό της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τη διαπραγμάτευση

Το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για το 2018, στα οποία θα περιλαμβάνονται και περικοπές συντάξεων και μισθών, καθώς και απολύσεις στο δημόσιο, με την Αθήνα, πάντως, να είναι κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, αρνείται και τη λεγόμενη «ανάμεικτη» πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, με τα μισά μέτρα να περιγράφονται και τα άλλα μισά να νομοθετούνται.

Το ΔΝΤ, επίσης, επιμένει να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στα μέτρα που θα προβλέπονται, με τις περικοπές να πραγματοποιούνται αυτόματα, την ίδια στιγμή που η Αθήνα θέτει δύο ακόμα προϋποθέσεις:

Πρώτον, τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη να είναι τα στοιχεία της Eurostat, ει δυνατόν χωρίς καμιά συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Και δεύτερον, να υπάρχει η δυνατότητα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με άλλα ισόποσα μέτρα.

Στήριξη από τον πρωθυπουργό

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει αναλάβει να σηκώσει και πάλι τον «σταυρό του μαρτυρίου» ως προς την ολοκλήρωση ή όχι της αξιολόγησης και ως προς τη λήψη των μέτρων, πέρασε μέρος των εορτών του Πάσχα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην Αίγινα.

Οι κοινές διακοπές, πέραν των συνεννοήσεων που υπήρξαν ενόψει και του Eurogroup, εκ των πραγμάτων συνιστούν και στήριξη του υπουργού Οικονομικών, έπειτα από δημοσιεύματα που τον φέρουν υπό παραίτηση ή αποδυναμωμένο εντός διαπραγματευτικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Realnews στενός του συνεργάτης δήλωσε: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι ο άνθρωπος που θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία προκειμένου να μην την υλοποιήσει στη συνέχεια. Θα είναι παρων σε όλη τη διαπραγμάτευση και μετά από αυτή, στη συζήτηση για το χρέος και σε όλο τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Παυλόπουλος: Πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση

Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασόπουλος

Κρίσιμα ραντεβού για την αξιολόγηση – Το μήνυμα Τσίπρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ