Τι συζήτησαν Τσίπρας – Μέρκελ για την διαπραγμάτευση

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Με διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο επιχειρεί να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο, να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συναινέσει σε πρόσθετα μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για το σκοπό αυτό είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της μεταξύ τους συζήτησης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός είπε στην Καγκελάριο ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να επιμείνουν σε νέα μέτρα. Μάλιστα, φέρεται να επισήμανε, πως οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από τη Eurostat, «θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ήταν, πως από τη στιγμή που οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από τους στόχους, δεν υπάρχει λόγος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση του ενδεχομένου εκτροχιασμού του προγράμματος.

Η επικοινωνία με την Καγκελάριο ήταν η πρώτη υψηλόβαθμη επαφή του Πρωθυπουργού μετά την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες κινήσεις, ώστε να καμφθεί η απαίτηση των θεσμών για τη νομοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ. Αν και η Αθήνα έδειξε αρχικά να συζητάει αυτό το ενδεχόμενο, όταν οι δανειστές έβαλαν το θέμα αυτό στο τραπέζι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μαξίμου η Αθήνα αποφάσισε να επιμείνει στη γραμμή, πρώτα η αξιολόγηση, μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και αν υπάρξει ανάγκη τότε, το συζητάμε.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Bild: Ο Τσίπρας καλεί τη Μέρκελ όποτε δυσκολεύεται

Ο Παπανδρέου στην Μέρκελ: Αν επιμένετε σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας – ΒΙΝΤΕΟ

Παπανδρέου: “Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ