Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα – Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες μηνύσεις κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο.

“Σήμερα σκοπεύω να ασκήσω πολιτική κριτή και να σας ζητήσω εξηγήσεις. Γιατί εδώ και καιρό έχετε κρατήσει αυτή την τακτική. Έχετε καταθέσει δύο μηνύσεις, ο κ. Κουμουτσάκος στην κυβερνητική εκπρόσωπο και ο κ. Σαμαράς, γιατί είχε το θράσος η κυβερνητική εκπρόσωπος να κάνει πολιτική κριτική σε δημοσιεύματα. Φαίνεται έχετε αποκτήσει την πολιτική του στρίβειν δια των μηνύσεων”, είπε χαρακτηριστικά στην αρχική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

“Όταν κάποιοι πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, ακολουθείτε την τακτική των μηνύσεων, όπως και στο κρίσιμο θέμα των εκβιασμών και των payrolls. Καμία απάντηση, τίποτα για την ταμπακέρα, μόνο μηνύσεις και αγωγές. Ο λαός μας, αυτό το λέει «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτό που απασχολεί τον μέσο Έλληνα πολίτη. Και αυτό που απασχολεί τον Έλληνα πολίτη είναι, πως έφτασε η χώρα ως εδώ; Ποιο ήταν αυτό το σύστημα, ποια ήταν αυτή η παρέα, γιατί χρησιμοποιήσατε, αυτή την έκφραση. Αυτή η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο κατά το ¼, αυτή η παρέα θα λογοδοτήσει ποτέ; Φαίνεται ότι φτάνει η ώρα που θα λογοδοτήσει. Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου, ο οποίος βρέθηκε ακόμα και στα panama papers, συνεχίζετε να καλύπτετε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά”.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό αλλά τις θέσεις τρίτων, σχολιάζοντας την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι μια διαλυμένη χώρα. “Υπάρχει ένα κλίμα αναγνώρισης της Ελλάδας”. είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στο όνομα αυτής της αναγνώρισης αύριο έρχεται στη χώρα ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.

“Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως” είπε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε να δώσει εξηγήσεις “τι εννοεί όταν λέει ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας, για τα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

“Όταν όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ως δικαίωμα της κυρίαρχης εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια. Και κανείς άλλος δεν έσπευσε να το πει αυτό, ούτε το ΔΝΤ με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως, θα έλεγα” τόνισε. 

 

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών. “Η χώρα δεν είναι μόνη. Kαι έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκα�� τα δημοσιεύματα από τα wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να παίρνετε τη θέση των δανειστών”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη “για δυσφήμιση της χώρας” τονίζοντας πως ζήτησε εκλογές, και μάλιστα λίγο πριν αξιολόγηση λέγοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε σε όλο τον πλανήτη, αφού βρισκόταν στις ΗΠΑ, την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα -προκειμένου να ανακτήσει την δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία- στην μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας. “Αυτός είναι ο στόχος σας άλλη μια φορά, όπως ο στόχος του κ. Σαμαρά με την αριστερή παρένθεση, αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη. Πρέπει να καταλάβετε ότι θα πρέπει να περιμένετε πολύ”, είπε επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δώσει αυτή την ευκαιρία σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες ακραίες θέσεις.

 

“Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;” συνέχισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ.

“Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά”, είπε ο πρωθυπουργός.

 

Για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου. Τραπεζικές δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν αυτά τα κόμματα παρά το γεγονός ότι έλαβαν η μεν ΝΔ 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 έως σήμερα και το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

“Είναι προφανές ότι τα μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο καρτέλ ασφυκτικό καρτέλ για όλους τους άλλους” είπε και σημείωσε ότι είχαν πρόσβαση σε πηγές ιδιωτικές χρηματοδότησης από μεγάλους επιχειρηματίες και άλλα συμφέροντα που αποσκοπούσαν σε πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις”

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

“Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας”, είπε ο κ. Τσίπρας και προ΄σεθεσε: “εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός”! Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπιστεί και ο δανεισμός των κομμάτων. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας, αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.

 

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν. Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια». «Δεν πρόκειται δηλαδή αυτό το θέμα να κλείσει επειδή ψηφίστηκε κάποτε μια τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».

Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων. Είπε, επίσης, ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προσέθεσε δε στο σημείο αυτό ότι αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Γενάρη του 2015.

“Θα χάσουμε στην κοινή γνώμη και το λαό όταν αυτοί που σας προστατεύουν θα στηρίζουν εμάς. Κι αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα δεχθούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες όπως κάποιος είχε πει κάποτε” τονισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

“Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες! Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο! Παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω! Και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ