Συγκροτήθηκε η Επιτροπή – Αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα στην ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επικρατεί στις ηγεσίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, παρά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες.

Η τελευταία ξεπεράστηκε χάρη στους χειρισμούς έμπειρων στελεχών (του Χρήστου Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ, του Δημήτρη Τσιόδρα από το Ποτάμι, του Θόδωρου Μαργαρίτη από τη ΔΗΜΑΡ και του Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Πολιτών) και η «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις», όπως θα ονομάζεται η επιτροπή στην οποία είχαν συμφωνήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες περαιτέρω συμπόρευσής τους, είναι γεγονός.

Επόμενο βήμα είναι η επίσημη ανακοίνωσή της και ο ορισμός ενός Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο και θα αποτελείται από τρία έως επτά άτομα και θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αρκετά συχνά δεν θα συνεδριάζει και στην πλήρη σύνθεσή της η Επιτροπή.

Η πρώτη της συνεδρίαση, μάλιστα, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος, είναι οι… αμοιβαίοι συμβιβασμοί, ώστε σε διάστημα δύο μηνών από τώρα, η 31μελής Επιτροπή να έχει καταλήξει σε ένα πόρισμα-εισήγηση, που εν πολλοίς θα αποτελεί το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα, οι κινήσεις και οι μεμονωμένες προσωπικότητες που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Από τα 31 μέλη της Επιτροπής, τα 16 αποτελούν κομματικές προτάσεις και τα 15 προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται αιρετοί και εκπρόσωποι συγκεκριμένων φορέων.

Ειδικότερα, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μετέχουν έξι στελέχη, τέσσερα από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δατσέρης, η Λίνα Μενδώνη, ο Νικόλας Κανελλόπουλος και ο Απόστολος Πάνας και δύο από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Άλλα έξι στελέχη θα προέρχονται από το Ποτάμι. Πρόκειται για τους: Δημήτρη Τσιόδρα, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτη Βλάχο (Κίνηση Μπροστά), Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη (Δράση), Γιάννη Μεϊμάρογλου («εκδότης» της διαδικτυακής «Μεταρρύθμισης») και Βασίλη Καπετανγιάννη (Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη).

Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα μετέχει ο Γιάννης Τούντας και από το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου, ο διευθυντής του Δικτύου Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Στο μεταξύ, δύο θέσεις μένουν προς ώρας κενές, προκειμένου να συμπληρωθούν από εκπροσώπους του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εφόσον αυτό θελήσει να λάβει μέρος στο εγχείρημα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη όμως να αντιδρούν στο αίτημα για συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακριβώς σε αυτή την απουσία συνάντησης και συζήτησης, αντιδρά από την πλευρά του και το ΚΙΔΗΣΟ, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «υπονόμευση της σοβαρότητας και της δεοντολογίας» που επιβάλει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και για αναίρεση των δημοκρατικών αρχών από τις οποίες πρέπει εξ αρχής να διέπεται. Καλεί, μάλιστα, τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να απαντήσουν αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στη δεύτερη κατηγορία, των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, περιλαμβάνονται ο ακαδημαϊκός Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Μετέχουν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Γιάννης Πούπκος από τη ΓΣΕΕ, ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη και Λευτέρης Παπαγιαννάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, ο πρόεδρος της ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, ο Νίκος Διακουλάκης (που μετέχει πάντως και στις Κινήσεις Πολιτών), ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολις), ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Θύμιος Φωτεινός και ο ΓΓ Ένωσης Δήμων Αττικής Μιχάλης Χρηστάκης.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σκουρλέτη με την τρόικα 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ