Aποστόλου: Η στάση του ΔΝΤ υπονομεύει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Προβληματική χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ ο Βαγγέλης Αποστόλου λέγοντας πως  υπονομεύει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

“Η κυβέρνηση μας είναι υποχρεωμένη, σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτεί άμεσα μέτρα και με επώδυνες  επιπτώσεις, ώστε γρήγορα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να μπούμε στη φάση της ανάπτυξης, όπου ο αγροτικός χώρος θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Μάλιστα για τον αγροτικό χώρο έχουμε ως σήμερα κατορθώσει οι επιπτώσεις αυτές να είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Και το ίδιο θα συμβεί και με το φορολογικό και το ασφαλιστικό που ολοκληρώνουμε αυτές τις ημέρες τη συζήτηση με τους θεσμούς. Αυτή την εντολή μας έδωσε ο αγροτικός κόσμος, την υπηρετήσαμε, την υπηρετούμε και θα την υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις” είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

“Το να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση χωρίς χρονοτριβή, αποτελεί όπως ξέρετε προτεραιότητα για τη χώρα μας, αλλά είναι και προς όφελος όλων, ειδικά στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες που η Ευρώπη δοκιμάζεται πολλαπλώς. Γι’ αυτό και η στάση του ΔΝΤ όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μια στάση προβληματική και δογματική, μια στάση που υπονομεύει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις τύχες της χώρας μας” τόνισε. 

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε “πολυεργαλείο” για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και όπως σημείωσε, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ηγεσίας του υπουργείου, για την αντιμετώπιση παθογενειών της αγροτικής οικονομίας.

Οι πόροι του προγράμματος, εθνικοί και κοινοτικοί, ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ για όλη την προγραμματική περίοδο, με τον υπουργό να τονίζει ότι θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων των προϊόντων, στην αναδιάρθρωση τομέων της αγροτικής οικονομίας, με έμφαση στην κτηνοτροφία, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στη στήριξη των νέων αγροτών, με παράλληλη αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ύπαιθρο χώρα. Την ίδια στιγμή έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση της αγροτικής οικονομίας με τον τουρισμό.

“Δεν θα αφήσουμε για το τέλος πόρους, προς το τέλος της περιόδου, που θα μείνουν αναξιοποίητοι” δήλωσε ο υπουργός. Αφού επισημάνθηκε ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες, ο κ. Αποστόλου στάθηκε στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας που μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με τη συνοχή στην περιφέρεια αλλά και με δράσεις εξωστρέφειας. Εστιάζοντας στα του προγράμματος, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι απλουστεύονται οι διαδικασίες, θα υπάρχουν προγραμματισμένες προσκλήσεις, θα περιοριστεί ο χρόνος αξιολόγησης, έναρξης και πληρωμής των έργων, ενώ η αποτελεσματικότητα των δράσεων θα είναι πλέον μετρήσιμη.

   Απευθυνόμενος ο υπουργός στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, επισήμανε ότι στην τελική ευθεία βρίσκεται το ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτημα και πως μέριμνα της κυβέρνησης αποτελεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η Τagesspiegel βλέπει την ΕΥΠ πίσω από την υποκλοπή της συνομιλίας Βελκουλέσκου – Τόμσεν

Ολόκληρη η απάντηση – φωτιά της Λαγκάρντ στον Τσίπρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ