Τσίπρας σε Μέρκελ: Μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι δεν θα κλείσουμε Απρίλιο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Να κλείσει με κάθε τρόπο και με βάση όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, επιδιώκει ο πρωθυπουργός, όπως διαφαίνεται και από τις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες και επικεφαλής των θεσμών.

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις παρεμβάσεις Τόμσεν και για το ποιες είναι οι προθέσεις του ΔΝΤ» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας. «Μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο».

«Τον Απρίλιο θα κλείσουμε», φέρεται να διαβεβαίωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος: «Θα μιλήσω αύριο και με τη Λαγκάρντ και θα ξανατηλεφωνηθούμε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς γνωρίζει ότι το Βερολίνο δεν συζητεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε όμως έθεσε θέμα αποχώρησης του Π. Τόμσεν .

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες προχθές με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Με Ολάντ και Μπάιντεν

Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Κλείστε συμφωνία, αλλά χωρίς κανένα παραπάνω μέτρο…»

Η εντολή του πρωθυπουργού στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους υπόλοιπους υπουργούς ενόψει της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα είναι σαφής:

«Κλείστε τη συμφωνία, αλλά χωρίς κανένα παραπάνω μέτρο από αυτά που συμφωνήσαμε τον περασμένο Αύγουστο».

«…Όλα έως τις 22 Απριλίου»

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει να διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης και να υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα θέματα τριβής έως τις 15 Απριλίου, οπότε και θα διακοπούν οι συνομιλίες, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα βρεθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο παρασκήνιο της Συνόδου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών για το ελληνικό χρέος.

Αμέσως μετά, στις 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση ελπίζει -αφού θα έχει νομοθετήσει προηγουμένως σε κρίσιμους τομείς- να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία.

Εφόσον χρειαστούν επιπλέον ρυθμίσεις, θα έρθουν στη Βουλή με νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε σε ένα έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρη η απάντηση – φωτιά της Λαγκάρντ στον Τσίπρα

«Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας»

Nέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπρόσωπους των θεσμών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ