Τι θα συζητήσουν το απόγευμα Γεννηματά-Θεοδωράκης

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πραγματοποιείται σήμερα, με την συνάντηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις πέντε το απόγευμα στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την Φώφη Γεννηματά χθες το πρωί, αλλά και επιστολών που αντήλλαξαν το προηγούμενο διάστημα. Θεωρείται δε, κρίσιμη συνάντηση, αφού εν πολλοίς εκεί θα κριθεί αν μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες έστω μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας που θα δώσει το έναυσμα για συνέχεια του διαλόγου στον δρόμο προς την συνεργασία.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στο ραντεβού επιμένοντας στην ανάγκη ενός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου η όλη διαδικασία να μη συνεχιστεί στο διηνεκές. Στενοί συνεργάτες της μιλούν για διάστημα περίπου δύο μηνών που θεωρείται αρκετό. Στόχος τους είναι η συμπόρευση των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, με σεβασμό πάντως στην αυτοτέλεια τους, καθώς και η συμμετοχή προσωπικοτήτων που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο χώρο.

Χωρίς η πρόταση συγκεκριμένων ονομάτων να είναι προτεραιότητα για την σημερινή συνάντηση, η Φώφη Γεννηματά θα ζητήσει κάθε κόμμα να έχει τη δυνατότητα να προτείνει τα ονόματα των ανθρώπων που θα μετέχουν στην Επιτροπή διαλόγου, που θα διερευνήσει τις δυνατότητες συμπόρευσης, χωρίς να μπορεί κάποιος άλλος από τους συμμετέχοντες να απορρίψει κάποια συμμετοχή. Θα ζητήσει ακόμα την συμπόρευση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στη Βουλή, χωρίς πάντως να αποτελεί αυτό προαπαιτούμενο για την συνέχιση του διαλόγου.

Να συζητήσει από κοντά με την Φώφη Γεννηματά την πρότασή του για τη συγκρότηση του «Κοινοβουλίου του Κέντρου» επιθυμεί από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιχειρώντας να διερευνήσει αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων και αν μπορούν να βρεθούν σημεία σύγκλισης.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο επιτελείο του επικεφαλής του Ποταμιού, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό οι επαφές αυτές να μην περιοριστούν στα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Για αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζει να έχει επαφές με φορείς της κοινωνίας και της παραγωγής. Ακόμα και για την ίδια τη σύνθεση του Κοινοβουλίου του Κέντρου που έχει προτείνει, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά, ως ιδιαιτέρως σημαντικό να μην αποπνέει οσμή κομματισμού. Αντίθετα, θέλει να είναι ανοικτό στους παράγοντες της αγοράς και της παραγωγής.

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργεί η χθεσινή επιστολή – απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στον Σταύρο Θεοδωράκη, με την οποία και προαναγγέλλει ουσιαστικά συνάντηση των δύο, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση του πρώην Πρωθυπουργού και με την Φώφη Γεννηματά.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: Ο τόπος έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας

Ο Βασίλης Κικίλιας για τα επεισόδια στον Πειραιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ