Κατάργηση της Σένγκεν φοβάται η Αθήνα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Φόβοι και ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες θα αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο η στάση των ευρωπαίων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα οι συνέπειες για τη χώρα μας να είναι δραματικές:

Πρώτον, να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όσοι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς οι ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν μετεγκατάσταση, αλλά και οι μετανάστες, καθώς ούτως ή άλλως η τελευταία συμφωνία της Ε.Ε δεν συζητά επαναπροώθηση.

Δεύτερον, να συνεχίσει η Άγκυρα να μην κλείνει τις προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός όσων βρίσκονται στη χώρα.

Τρίτον, να ενταθεί η κατάσταση σε κέντρα κράτησης ή καταυλισμούς, όπως συμβαίνει στην Ειδομένη ή να υπάρξουν ακόμα και εξεγέρσεις ή «θερμά επεισόδια» με γειτονικές χώρες, λόγω των κλειστών συνόρων.

Κίνδυνος και για Σέγκεν

Εκ των πραγμάτων επανέρχεται ο κίνδυνος κατάργησης της Σένγκεν . Όχι απλώς να υπάρξει εξαίρεση της Ελλάδας, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τον Μάιο, αλλά για όλες τις χώρες, καθώς πολλά κράτη αναμένεται να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους ή άλλα-όπως έδειξε η περίπτωση του Βελγίου-να μην μπορούν να τα φυλάξουν.

Παράλληλα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί νέες ισχυρές πιέσεις, λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης των ξενοφοβικών εθνικιστικών και ακροδεξιών φωνών, ενώ άγνωστο είναι ακόμα αν και τι είδους επιχειρήσεις θα αναληφθούν έναντι του ISIS, που ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Νέες επαφές του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει νέες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, τόσο για το προσφυγικό όσο και για την αξιολόγηση, μετά το τηλεφώνημα που είχε χθες με την Άγκελα Μέρκελ. 

Η γερμανίδα Καγκελάριος δεσμεύτηκε να παρέμβει στην Άγκυρα προκειμένου να ελέγξει τις προσφυγικές ροές, ώστε να εφαρμοστεί κατά το δυνατόν η-ούτως ή άλλως προβληματική-συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Κυβερνητικό Συμβούλιο για το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ αύριο θα συνέλθει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το νεοσυσταθέν Κυβερνητικό Συμβούλιο για το προσφυγικό, όπου αναμένεται να συζητηθεί και η αναβάθμιση ή όχι σε αυτόνομο υπουργείο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιάννης Μουζάλας θα αναβαθμιστεί από αναπληρωτής υπουργός σε υπουργός, ενώ θα αναβαθμιστούν σε Γενικές Γραμματείες οι Γραμματείες ασύλου και υποδοχής προσφύγων.

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημούλης: Η βόμβα έσκασε 800 μέτρα μακριά από το σπίτι μου – ΒΙΝΤΕΟ

 Τόσκας: Δεν έχουν εντοπιστεί κινήσεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ