Ο Ξυδάκης για το προσφυγικό: Η συμφωνία δεν είναι ούτε κακή, ούτε καλή

«Η συμφωνία δεν είναι ούτε κακή, ούτε καλή. Είναι αυτή που μπορούσε να συμβεί στη δεδομένη χρονική στιγμή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το αν αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Αυτό εναπόκειται σε όλα τα μέρη, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην Ελλάδα, και στην Τουρκία. Ο πιο άγνωστος παράγοντας, ο πιο μεταβλητός παράγοντας είναι ασφαλώς η Τουρκία».

«Το δεύτερο στοιχείο σε αυτή τη συμφωνία, κατά την εφαρμογή της, είναι να μπορέσει και η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε ένα σχεδιασμό, ο οποίος είναι πρωτοφανής σε μέγεθος και ένταση. Και για αυτό η ΕΕ έχει υποσχεθεί ότι θα συνδράμει με όλους τους τρόπους που διαθέτει. Και με προσωπικό και οικονομικά».

Ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην παρουσία Τούρκων αστυνομικών στα νησιά μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων.

Κληθείς να σχολιάσει τι ακριβώς θα κάνουν οι κρατικοί υπάλληλοι της γειτονικής χώρας και γιατί δεχθήκαμε την παρουσία τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Κατ΄αρχάς υπάρχει αμοιβαιότητα. Όπως θα υπάρχουν Τούρκοι υπάλληλοι στα νησιά, θα υπάρχουν και Έλληνες υπάλληλοι στις ακτές, για να επιβλέψουν την ομαλή διεξαγωγή της επανεισδοχής».

«Καταλαβαίνω», πρόσθεσε, «όλες τις ευαισθησίες. Ωστόσο, τα τελευταία πολλά χρόνια, υπάρχει διαρκής συνεργασία σε χαμηλό και μεσαίο επίπεδο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υπηρεσιών, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και είναι αναγκαίο αυτό για πολλούς λόγους, για το εμπόριο, τις μετακινήσεις ανθρώπων, τον τουρισμό».

«Υπάρχουν πάντα συνεργασίες και πηγαινοέρχονται οι άνθρωποι. Έλληνες πηγαίνουν στην Τουρκία, Τούρκοι έρχονται εδώ, είναι ο πιο δημοφιλής τους προορισμός τα ελληνικά νησιά», είπε ο ίδιος και συνέχισε:

«Σε επίπεδο κρατικών αξιωματούχων, υπάρχουν Τούρκοι αξιωματικοί στην Αθήνα και υπάρχουν Έλληνες αξιωματικοί στην Άγκυρα και πολλοί Έλληνες αξιωματικοί στις βάσεις του ΝΑΤΟ, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν πρέπει να μας φοβίζει στο βαθμό που θα γίνει αυτή η διαδικασία με αμοιβαία επίβλεψη και συνεργασία».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

Διαβάστε επίσης:

Θεοχάρης: Αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτικός σχηματισμός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ