Ο Κατρούγκαλος για τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη

«Με την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη, θέλουμε να δώσουμε μία γενικότερη στήριξη στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, τώρα που ξεκινάει η διαπραγμάτευση και για τα εργασιακά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Τορίνο.

«Σήμερα είχαμε την πανηγυρική εκδήλωση για την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πιο περιεκτική σύμβαση προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων σε οικουμενικό επίπεδο και κυριίως σε ευρωπαϊκό.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι όταν  κλείσει το μέτωπο των συντάξεων έπεται το δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Θυμίζω ότι είχε κριθεί πολλές φορές από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων ότι ήταν αντίθετη με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη η πολιτική λιτότητας, που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως χρειαζόμαστε και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

«Αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε στο άμεσο μέλλον είναι να εμπλέξουμε συμβουλευτικά και τους δύο αυτούς διεθνείς οργανισμούς στη διαπραγματευτική προσπάθεια, ακριβώς γιατί και οι δύο οργανισμοί υπερασπίζονται το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, τις βασικές εγγυήσεις των ατομικών και των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων.» επεσήμανε.

Προσθέτει ότι «για μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη, μετά την αποχώρησή της από αυτήν την περίοδο των μνημονίων, να γυρίσουμε πίσω στον κοινωνικό διάλογο, να γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θεωρούμε ότι βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση στο ΔΝΤ από κύκλους του ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο

Koυμουτσάκος: Mε κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μόνο τα χειρότερα έρχονται για τους Έλληνες

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ