Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή να δηλώνει «περήφανος» που η χώρα μας εναρμονίζεται εμπροθέσμως με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και μπορεί πλέον να συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια το σχετικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Απέναντι στις κατηγορίες από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ότι το νομοσχέδιο ήρθε στο «παρά πέντε» της λήξης της προθεσμίας που είχε θέσει η WADA, ο κ. Κοντονής είπε ότι εκείνοι που έπρεπε να έχουν λάβει μέτρα ώστε να μην πέσει η χώρα στα βράχια, κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση επειδή έφερε το νομοθέτημα ως κατεπείγον.

Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή, αντιμετωπίζει το ντόπινγκ ως ζήτημα αρχής, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία των αθλητών και η αξιοπιστία των αγώνων και των μεταλλίων.

Αναφορικά με την δημιουργία Μητρώου Σωματείων, ο αρμόδιος υφυπουργός, χαρακτήρισε «άδικη την κριτική» που δέχθηκε επισημαίνοντας ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν το Μητρώο διότι θα αποτυπωθούν πλέον τα «Σωματεία – σφραγίδες» «τα οποία ήταν και η εκλογική πελατεία τους».

Εξάλλου, σχετικώς με την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού, τόνισε ότι υπήρχε από το 1999 αλλά ήταν ανενεργό «άρα προφανώς δεν είχε λόγο ύπαρξης».

Επίσης, ο κ. Κοντονής απέκρουσε τις αναφορές της εισηγήτριας της ΝΔ, ‘Αννας Καραμανλή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Δένδια, ότι η ρύθμιση για την κινητικότητα των υπαλλήλων της ΓΓΑ είναι «ρουσφετολογική», λέγοντας αφενός πως απολαμβάνει της συμφωνίας των ίδιων των εργαζόμενων, αφετέρου αποδεικνύεται ευεργετική για την ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού, αναλόγως των αναγκών των υπηρεσιών.

Ακόμη, ο υφυπουργός, εκδήλωσε την έκπληξή του για όσους φάνηκε να μην γνωρίζουν ότι ήδη εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο κι επισήμανε πως η ρύθμιση που ψηφίστηκε σήμερα ενισχύει την εφαρμογή του και επιλύει δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του.

«Εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή τον νόμο με δικαιοσύνη και ισονομία και για αυτό βλέπετε να υπάρχουν αντιδράσεις από τους οπαδικούς στρατούς. Η διαπλοκή στον Αθλητισμό τελειώνει. Ο νόμος εφαρμόζεται προς όλους το ίδιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για τα άρθρα που αφορούν στην ΕΠΟ και πιθανώς να προκαλέσουν παρέμβαση της UEFA, ο υφυπουργός απάντησε ότι αποδείχθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ και προηγούμενη σχετική νομοθέτηση δικαιώθηκε.

Τέλος, με το άρθρο 45 επιλύθηκε το θέμα της αποκατάστασης των εργαζόμενων του ΟΔΙΕ, μετά την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Όπως προβλέπεται, θα μετακινηθούν σε εποπτευόμενα ΝΠ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή της ΓΓΑ καθώς και σε ΟΤΑ α και β βαθμού, αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών. 

Παράλληλα, αποδεκτές έγιναν οι τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προαγωγές των ένστολων Ολυμπιονικών κι άλλων διακριθέντων αθλητών και για τις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων που αφορούν αθλητική δραστηριότητα.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ‘Αννα Καραμανλή μίλησε για ένα «πρόχειρο και κακοδιατυπωμένο» νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει «άσχετες» και «εξόφθαλμα φωτογραφικές» διατάξεις πέραν του κύριου σώματος. «Η βιομηχανία του ντόπινγκ βρίσκεται στην υπηρεσία του θεάματος» είπε ο Α. Γρέγος από την ΧΑ. Η Χαρά Κεφαλίδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε ότι αξιοποιείται η κύρωση του Κώδικα αντιντόπινγκ για να περάσουν ρυθμίσεις που ικανοποιηθούν πιεστικά αιτήματα προσώπων και φορέων. «Το ντόπινγκ δε μπορεί να αντιμετωπισθεί όσοι κώδικες και αν θεσπισθούν, γιατί είναι γνήσιο παιδί του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των επιχειρήσεων και των ρεκόρ» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι ζήτησε να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλου επιστημονικού τμήματος για την καλύτερη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ. Υπέρ της συνεργασίας του ΕΟΦ με τον Σύνδεσμο Γυμναστηρίων Ελλάδος, τάχθηκε ο Δ. Καμμένος των ΑΝ.ΕΛ. , ενώ μέριμνα για την διευκόλυνση των ΑΜΕΑ, σε όλες τις κατηγορίες των αθλητικών οργανώσεων, ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ