Ο Χατζηδάκης στον Σταθάκη: Μηδενική η αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, για “τη μηδενική αξιοποίηση του «πακέτου Γιουνκέρ»”. 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως «με την ερώτησή του αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του “πακέτου Γιουνκέρ”».

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν εγκριθεί περισσότερα από 200 έργα, ενεργοποιώντας περίπου 76 δισ. ευρώ επενδύσεων, αλλά σ’ αυτά τα έργα δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό».

«Δηλαδή τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται βυθισμένη σε ύφεση μετά τους χειρισμούς του τελευταίου χρόνου, η κυβέρνηση παρουσιάζει πλήρη αδράνεια στην αξιοποίηση της πολύτιμης ρευστότητας που παρέχει το “πακέτο Γιουνκέρ”», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο Γιουνκέρ» -ή Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, όπως είναι η επίσημη ονομασία του- είναι μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα από τα όρια του ΕΣΠΑ, η οποία έχει σκοπό να κινητοποιήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω μόχλευσης, επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ σε διάστημα 3 ετών.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομών, καινοτομίας, εκπαίδευσης, έρευνας, ενέργειας, αλλά και στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τα εξής:

– Πού οφείλεται το γεγονός ότι, τη στιγμή που 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν κινητοποιήσει το 24% των συνολικών πόρων του «πακέτου Γιουνκέρ», η Ελλάδα δεν έχει μέχρι σήμερα εντάξει ούτε ένα έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

· Διαθέτει η κυβέρνηση κάποιο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση του «πακέτου Γιουνκέρ» και αν ναι, ποιες επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητες;

Για το θέμα αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνεται και στην αξιοποίηση του πολυδιαφημισμένου από την ίδια “πακέτου Γιουνκέρ”.

Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ύφεση μετά τους χειρισμούς του τελευταίου χρόνου και έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από ρευστότητα, η κυβέρνηση αδρανεί και αφήνει το “πακέτο Γιουνκέρ” ολοκληρωτικά ανεκμετάλλευτο. Ενώ 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν κινητοποιήσει το 24% των συνολικών πόρων του πακέτου εμείς εμφανιζόμαστε ανίκανοι να απορροφήσουμε ακόμα και 1 ευρώ.

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισυνάπτει και σχετικό infographic από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ):

Πηγή infographic http://www.eib.org/efsi/efsi_dashboard_march_16_en.jpg

Διαβάστε επίσης:

Η ΝΔ για τον Καμμένο: Πιο ισχυρή η γοητεία της καρέκλας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ