Προσπάθεια εκτόνωσης της κυβερνητικής κρίσης

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που δημιούργησε η υπόθεση Μουζάλα στην κυβέρνηση αργά χθες το βράδυ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ αποφασίστηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά την επιστροφή των δύο από τα κρίσιμα ταξίδια που έχουν μπροστά τους: Ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής και ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον όπου θα είναι επίσημος ομιλητής στο ετήσιο Συνέδριο του AIPAC, του ισχυρότερου εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ.

Το κλίμα του τηλεφωνήματος προετοιμάστηκε το βράδυ χθες, καθώς έγινε συνάντηση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Παππά στο σπίτι του Τέρενς Κουίκ , ο οποίος διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται -σύμφωνα με συνεργάτες του- να έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει αντικατάσταση Μουζάλα, πληροφορίες όμως που δεν επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, παρέμεινε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της ρήξης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην κάνει αποδεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, παρά τη σχετική απαίτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ.

«Ο Μουζάλας δεν είναι υπό προθεσμία» είχε δηλώσει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Real.gr, όταν ρωτήθηκε, εάν ο πρωθυπουργός θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του Πάνου Καμμένου να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός που ονόμασε δημοσίως τη FYROM «Μακεδονία». «Ελπίζουμε πως στο τέλος θα βρεθεί συμβιβαστική λύση και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον Πάνο Καμμένο» προσέθεσε η ίδια πηγή, επιμένοντας πάντως πως δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει τον Γιάννη Μουζάλα.

Μίνι ανασχηματισμός;

Μια λύση θα μπορούσε να είναι ένας μίνι ανασχηματισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μετέδωσε χθες ο Νίκος Χατζηνικολάου από το Star, ώστε μαζί με κάποιες ακόμα διορθωτικές κινήσεις να «χωνευτεί», από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάσταση Μουζάλα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη διέξοδο δεν επιλέγει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Πάνος Καμμένος, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο ρήξης και πολιτικών εξελίξεων με τη μια ή την άλλη μορφή, να παραμένει ανοιχτό.

Ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει ρήξη

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα επιλέξει τελικά να ρίξει την κυβέρνηση, επισημαίνουν δε ότι τον Πάνο Καμμένο δεσμεύει η χθεσινή του δήλωση πως εν αντιθέσει με τον Γιάννη Μουζάλα η κυβέρνηση διαθέτει την ψήφο εμπιστοσύνης του.

«Ζυγίζουν» τη στάση Φώφης-Σταύρου

Ο Αλέξης Τσίπρας και στενοί του συνεργάτες «ζυγίζουν» τη στάση που κρατούν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, στάση που είναι στον αντίποδα της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζητάει την παραίτηση Μουζάλα.

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση Μουζάλα δημιούργησε ικανοποίησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Βούτσης, η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Φίλης και πολλοί άλλοι έσπευσαν δημοσίως να υπερασπιστούν τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης. Άγνωστο είναι ωστόσο τι αντιδράσεις θα υπάρξουν εάν αποφασιστεί η απομάκρυνση Μουζάλα.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Καμμένος για τον Μουζάλα: Δεν αλλάζω θέσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ