Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα.

Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο».

Με τα λόγια αυτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, με θέμα: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις συρράξεις, στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, ενώ εδώ και σαράντα χρόνια έχει αποδειχθεί ανίκανη να λύσει το Παλαιστινιακό.

«Σήμερα, η Ευρώπη έντρομη ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα φθάνει στην αυλή της. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν με νευρικό κλονισμό (…) όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν στον κοινωνικό τους ιστό 1-2 εκατ. προσφύγων, αλλά γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν θρέψει στο υπογάστριο της Ευρώπης το τέρας του φασισμού (…) στο οποίο δίνουν τροφή με το να αντιδρούν σπασμωδικά. Για παράδειγμα το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σλοβακία» τόνισε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια την υποκρισία που γίνεται με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας.

Έχουμε να κάνουμε με «δύο μέτρα και σταθμά» είπε συγκρίνοντας τις αντιδράσεις των χωρών που μονομερώς κλείνουν τα σύνορα διότι κατά τη γνώμη τους υπερτερεί η εθνική κυριαρχία, με τις αντιδράσεις τους για την Ελλάδα μετά τις εκλογές που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τότε σύσσωμοι οι 27 θέλησαν να επιβάλουν ως μονόδρομο τη λιτότητα σε μια χώρα που δημοκρατικά είχε εκλέξει μια κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Οδηγηθήκαμε σε ένα θρίλερ που το αποτέλεσμα ήταν « take it or leave » ή το παίρνετε ή βγαίνετε εκτός ευρώ και θα σας δώσουμε βοήθεια σαν να επρόκειτο για χώρα του τρίτου κόσμου.

Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία της Ευρώπης την οδηγεί σε μεγάλο αδιέξοδο, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αγωνία και προσπάθεια είναι το πως θα μπορέσει η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.

Παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιμένουμε να παλέψουμε στο πλαίσιό της και όχι έξω από αυτό.

Εντούτοις οφείλουμε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και την πορεία της, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, εγώ θα επιμένω στην ανάγκη “της συνάντησης” της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να ξαναγυρίσει η σοσιαλδημοκρατία στην ιστορική της κοίτη. Σήμερα αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση διεθνούς συνάντησης με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την αναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία για το προσφυγικό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε: «Ήμουν από την αρχή και παραμένω, υπερασπιστής της άποψης ότι στην προσπάθεια λύσης για την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργασθεί με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Μα πάνω από όλα μέσω μιας διπλωματικής λύσης να τερματιστεί ο πόλεμος, να διατηρηθεί η εκεχειρία για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.μια ουσιαστική συνεργασία και διευθέτηση με την Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος» υπογράμμισε και πρόσθεσε : «Είμαι αναφανδόν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, όχι γιατί υποστηρίζω ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου, ή την ελευθερία του τύπου, αλλά ακριβώς επειδή χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπερασπισθούμε και να υποστηρίξουμε την ενταξιακή πορεία, που θα λειτουργήσει ως μοχλός για τις μεταρρυθμίσεις».

 Σχετικά με τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν θα πρέπει να κοιτάμε το δένδρο και να μη βλέπουμε το δάσος. Το δάσος είναι, ότι σήμερα η ηγεμονεύουσα άποψη στην Ευρώπη, είναι αυτή που λέει «να μην έλθει κανένας ξένος, κανένας μουσουλμάνος, κανένας πρόσφυγας». Είναι υποκριτικό να λέμε τι θα γίνει με το διεθνές δίκαιο εάν βρεθεί μια λύση με την Τουρκία και να μην λένε τι γίνεται με το διεθνές δίκαιο τώρα που έχουν κλείσει τα σύνορα μονομερώς και δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα. Η προσφυγική κρίση είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης , οι χώρες που αρνούνται την ιδρυτική αξία της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης, θα πρέπει να έχουν συνέπειες, να έχουν οικονομικές κυρώσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη».

 «Στην Ελλάδα έχει κερδίσει ο ανθρωπισμός και όχι η ακροδεξιά. Η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική έχουν αναδείξει με έντονο τρόπο τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά. Γι’ αυτό θεωρώ ότι και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει σήμερα ένα αδιέξοδο. Το εάν κάποιος είναι με την αριστερά ή τη δεξιά, το αποδεικνύει διαρκώς» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

«Πιστεύω ότι είναι μια εργατική αντίληψη» εξήγησε, «που αποδεδειγμένα , όπου έχει εφαρμοσθεί έχει αποτύχει. Η λογική της ελαστικής εργασίας, η λογική της κατάλυσης του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας και των κατακτήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ώθηση στην οικονομία, έχει αποτύχει. Αν ήταν να δίνει ώθηση στην οικονομία, η έλλειψη κανόνων, η μαύρη εργασία, η έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επέβαλαν στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, τότε οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν θα ήταν αυτές που έχουν ισχυρούς κανόνες ρύθμισης αλλά χώρες σαν το Μπαγκλαντές για παράδειγμα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμίσεις αυτές, όπου εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη, έχουν δώσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα όπου απορυθμίσθηκαν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις από το 2012 με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οδήγησε τελικά σε αύξηση της ανεργίας και σε εργασιακό μεσαίωνα τους πολίτες. Θα έλεγα λοιπόν σε όσους σκέπτονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις να εξετάσουν καλά την περίπτωση της Ελλάδας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα

Τσίπρας: Είμαστε μπροστά σε μία κρίση που υπερβαίνει ολόκληρη την Ευρώπη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ