Ευχαρίστησε την Πορτογαλία για την προσφορά υποδοχής επιπλέον 6.000 προσφύγων ο ΑΝΥΠΕΞ, Νίκος Ξυδάκης

Σε καλό κλίμα οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσει τους ομολόγους τους για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό και άλλα ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πορτογαλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Μαργαρίτα Μάρκες, ο κ. Ξυδάκης ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την κυβέρνηση της Πορτογαλίας και τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα για την προσφορά να υποδεχτεί 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, εκτός όσων προβλέπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης. Με τη σειρά της, η κ. Μάρκες εξήγησε ότι η Πορτογαλία έχει κατ’ επανάληψη ωφεληθεί από την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση επισήμανθηκαν οι κίνδυνοι που διατρέχει η ΕΕ από τη διαλυτική πολιτική ορισμένων κρατών-μελών καθώς και από την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Μάρκες τόνισε την ανάγκη η οικονομική πολιτική να μην καθορίζεται από τεχνοκράτες.

Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης συμμετείχε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, όπου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της με τη δημιουργία των hot spot και την πλήρη καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που περνούν τα θαλάσσια σύνορα. Διευκρίνισε όμως, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πως αν δεν λειτουργήσει πλήρως το σύστημα μετεγκατάστασης που έχει αποφασίσει η ΕΕ, τα hot spot υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τον χαρακτήρα τους και χιλιάδες πρόσφυγες να βρεθούν εγκλωβισμένοι στη χώρα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές, πως δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί.

Απευθυνόμενος στους Πορτογάλους βουλευτές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τούς ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα τις προσφυγικής κρίσης και τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων. Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Ξυδάκης τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη η ΕE να αναλάβει ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, σημείωσε πως η ανθρωπιστική και η πολιτική παράδοση της EE αυξάνει την ευθύνη της απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να εξαλειφθούν τα μεγάλα δίκτυα παράνομης διακίνησης που θησαυρίζουν θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας παρουσίας του στην πορτογαλική πρωτεύουσα, ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε, επίσης, με την Πορτογαλίδα υπουργό Εσωτερικών, Κονστάνσα Ουρμπάνο ντε Σόουζα, καθώς και με αντιπροσωπεία του αριστερού κόμματος Μπλόκο ντε Εσκουέρδα. Αύριο, Τετάρτη, θα συνεχίσει τις επαφές του στη Λισαβόνα και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου την Πέμπτη, με την επίσκεψή του στην Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ξυδάκης: Δεν καταλήξαμε γιατί οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές

Ικανοποιημένος ο Ξυδάκης με την παρέμβαση του ΟΗΕ για το προσφυγικό

Πορτογάλος βουλευτής γδύθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο – ΦΩΤΟ

Η υποψηφιότητα της Πορτογαλίας για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ

Επιστολή αλληλεγγύης του Αντόνιο Κόστα στον Τσίπρα για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ