Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Τη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συμπληρωθεί η Πολιτική Γραμματεία και θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας. Παράλληλα, παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του παράλληλου προγράμματός της κυβέρνησης.

“Ο λαός μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη που δώσαμε στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις δύσκολες επιλογές μας, προκειμένου να μείνουμε όρθιοι και να αποφύγουμε τη παγίδα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης. Η εκλογική αυτή μάχη είχε, όμως, και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Ήταν η πρώτη φορά στο τόπο που έγιναν εκλογές όχι πριν αλλά μετά μια δύσκολη συμφωνία. Ήταν η πρώτη φορά που ο λαός μας κλήθηκε να επιλέξει όχι με κρυφά χαρτιά, αλλά γνωρίζοντας τα πάντα. Ο λαός μας γνώριζε τις δυσκολίες της συμφωνίας.  Γνώριζε όμως ταυτόχρονα και ποιος μπορεί να κερδίσει ότι καλύτερο, με αυτά τα δεδομένα, στις ανοιχτές μάχες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Ποιος μπορεί να κρατήσει και να διευρύνει το έδαφος που κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση” τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις εκλογές, σημείωσε, πέραν της δικαίωσης και της εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε και την απόλυτη επιβεβαίωση ενός νέου διαχωρισμού του εκλογικού σώματος.

Επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να διαψευστούν οι προσδοκίες αυτού του κόσμου.  “Να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και αυτή είναι η υποχρέωση και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος”. 

 “Να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις παθογένειες του παρελθόντος”

“Για να πετύχει το κόμμα μας τους πολιτικούς του στόχους, στη νέα περίοδο, πρέπει και αυτό να αλλάξει. Να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος. Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του. Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους. Όχι ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του. Αυτό σημαίνει ν’ ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας” συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

“Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί»,  έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

“Και έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε – και μάλιστα με άδοξο τρόπο. Όσο όμως και γιατί εμείς δεν ζητάμε ούτε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ούτε συστάσεις από το συντονιστή της οργάνωσης μελών για την πρόσληψη κάποιου, όπως συνέβαινε δυστυχώς τα τελευταία 40 σαράντα χρόνια αδιαλείπτως σ’ αυτόν τον τόπο στις κομματικές οργανώσεις των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το πελατειακό, κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος των ημετέρων είναι ακριβώς αυτό που εμείς έχουμε στόχο να γκρεμίσουμε. Η Αριστερά ήταν το θύμα του – δεν θα γίνει τώρα ο θύτης του και το διαφορετικό ήθος της Αριστεράς, που τόσα χρόνια διακηρύσσαμε, ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη.

Τελειώνοντας οριστικά με τις πρακτικές του παρελθόντος. Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Αυτήν την εντολή μας έδωσε ο λαός. Να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και με όλες τις παθογένειες του παλιού και αυτή πρέπει να εκτελέσουμε” πρόσθεσε.  “Το κόμμα μας, λοιπόν, δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών. Έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι “κόμμα εκτός κράτους”, για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης”.

Καμπάνια εγγραφής νέων μελών – Φεβρουάριο το Συνέδριο

Ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε τη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2016. Από αύριο κιόλας, είπε,  “ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουμε τις οργανώσεις, ανοίγουμε τις οργανώσεις, ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία”.

“Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ’ εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία. Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση. Έχουμε χρέος να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους οργανική –  να μην τους αποτρέπουμε, να μην τους απομακρύνουμε”,υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βουλή, λέγοντας πως  στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα.

“Μέσα σε αυτή την τετραετία έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, όπως είπα αρχικά, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα. Να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία. Να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας, ύστερα από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία. Αυτός είναι ο στόχος των τομών, των ρήξεων και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα θέσουμε σε εφαρμογή. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του παράλληλου προγράμματός μας” τόνισε. 

Με ορίζοντα τους επόμενους κρίσιμους είκοσι μήνες, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε, έχουμε προτεραιότητες για την αντιστροφή της ύφεσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης:

α) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. “Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν”

β) την απομείωση του χρέους, και

γ). τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

|Οι διαδικασίες αυτές θα συμβάλουν ώστε η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2016. Θα μας δώσουν, παράλληλα, τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της συμφωνίας της 12ης Ιούλη με τους δανειστές” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο:

α). η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.

β). η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές,  η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

“Επίσης, για την αναχαίτιση της ανεργίας, έχουμε ήδη σχεδιάσει και θα υλοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης για συνολικά εκατό χιλιάδες άνεργους.

Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης” τόνισε.

γ). η  δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.

δ) η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

στ). η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Είπε συγκεκριμένα:

-“Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.

Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.

-Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.

-Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.

-Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων. Σύντομα, με την ψήφο της, η Βουλή των Ελλήνων θα βάλει τέλος στην προκλητική οικονομική ασυδοσία της διαπλοκής.

-Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

-Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.

-Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

-Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις”. 

“Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ήδη μπει βαθιά στα νερά της διακυβέρνησης. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Γιατί εμάς δεν μας εμπιστεύτηκε ο λαός τις τύχες του για να επαναλάβουμε το παρελθόν. Εμείς ήρθαμε για να ξεβαλτώσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον.Το είπαμε και θα το κάνουμε. Σ’ αυτόν τον καθημερινό αγώνα, η κυβέρνηση, ο λαός και ο τόπος έχουν ανάγκη έναν ανασυγκροτημένο και αναγεννημένο ΣΥΡΙΖΑ” κατέληξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ