Π.Ν.Π για τους όρους λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων ζητά ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Με επιστολή του η οποία κοινοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής προς το σύνολο των εμπλεκόμενων υπουργών με το προσφυγικό ζήτημα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, ζητά «εμφατικά», όπως αναφέρει, την άμεση έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Πράξη αυτή πρέπει να ρυθμίζει «την συγκρότηση ενός δομημένου και σταθερού πλαισίου λειτουργίας των εκτάκτου ανάγκης κέντρων με τις επιμέρους αρμοδιότητες, τον καθορισμό των υπευθύνων από την πλευρά της κρατικής μηχανής, την διασφάλιση της σίτισης, της ελάχιστης υγειονομικής προστασίας και των μέσων, καθώς και της καθαριότητας, τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες θα πιστοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, την χρηματοδότηση που θα παράσχεται άμεσα, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την απαραίτητη ευελιξία αξιοποίησης των σχετικών πόρων και το χρονικό όριο εντός του οποίου θα ολοκληρωθεί η φύλαξη των προσφύγων».

Ο κ. Παυλίδης επί της ουσίας αναφέρεται στην φιλοξενία των προσφύγων στα προσωρινά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στην Νέα Καρβάλη Καβάλας και το κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης του δήμου Παγγαίου, για τα οποία τόσο ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ όσο και οι δήμαρχοι της περιφέρειας που έλαβαν μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, διαπιστώνουν «την πλήρη απουσία του κράτους, πλην του γεγονότος ότι με παρέμβαση του κ. Τόσκα θα διατεθούν 740 κρεβάτια».

Οι αιρετοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως τονίζεται στη επιστολή του κ. Παυλίδη εκφράζουν την αγωνία τους «για την έλλειψη κανόνων, αλλά και την έλλειψη ενός σταθερού δομημένου πλαισίου λειτουργίας των δύο κέντρων φιλοξενίας», ενώ έμφαση δίνεται «στην μη ανάληψη της ευθύνης του κράτους σε όλα τα επίπεδα», όπως και της μη καταβολής κανενός ποσού για την φιλοξενία, την περίθαλψη και την διατροφή που παρέχεται στους πρόσφυγες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύδει ο Παυλίδης τις φήμες περί παραίτησής του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ