Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει νησί εγκαταλειμμένων ψυχών

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει «ένα νησί στο οποίο θα είναι εγκαταλελειμμένες ψυχές έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έχουμε πάρει κάποιο αντάλλαγμα οικονομικό, το οποίο δε θα το έχουμε πάρει στην πραγματικότητα», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Επιπλέον, τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει «να αποδεχθούμε υπέρμετρη επιβάρυνση ή την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση στο προσφυγικό, ως έναν ενιαίο χώρο με την Τουρκία και να δεχθούμε ότι το σύνολο της Ευρώπης αρχίζει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως η Ελλάδα είχε προειδοποιήσεις «ότι πολλές χώρες βοηθούν στη συνοριακή γραμμή Ελλάδος- Σκοπίων να στηθεί κέντρο ελέγχου, να πέσει μία μπάρα η οποία θέτει εκτός ευρωπαϊκού χώρου την Ελλάδα», αλλά δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση (δεν ολοκλήρωνε τα hot spots, δεν είχε έγγραφα με ευρωπαϊκή ισχύ), γιατί είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί είναι χώρα transit.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως «έπρεπε να έχουμε αποδεχθεί όσο γίνεται πιο ενισχυμένη παρουσία της Frontex», αλλά δεν έγινε τίποτα και ξαφνικά εμφανίζεται η ιδέα του ΝΑΤΟ η οποία έχει το θετικό της διεθνοποίησης του προσφυγικού.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι όμως «οι κοινές περιπολίες εκ του πλαγίου» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επεσήμανε πως δυστυχώς επανήλθαν «οι τουρκικές θεωρίες περί γκρίζων ζωνών, το ζήτημα της αποστρατικοποίησης  και της Δωδεκανήσου και του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Σχετικά με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ανέφερε πως «αυτό που δεν θα έπρεπε να βγει είναι να συγκαλυφθεί το πρόβλημα ή να διαχυθεί η κυβερνητική ευθύνη» και συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε είναι σε θέση, να εισηγηθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε το κείμενο των δέκα σημείων για το προσφυγικό που έχει δημοσιεύσει και σημείωσε πως «επάνω σε αυτά τα σημεία έχω συζητήσει λεπτομέρειες και με ανθρώπους από το χώρο της δημόσιας διοίκησης, που ενδιαφέρθηκαν και βλέπω ότι πράγματι το διάβασαν το κείμενο αυτό και μπορεί να τους επηρεάσει θετικά».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο», τόνισε πως «ο μεσαίος χώρος πρέπει να ενωθεί, να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει ένα ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό, γιατί η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ενώ υπενθύμισε, πως είχε εισηγηθεί σε συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, ότι «στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσουμε με κοινές πρωτοβουλίες με το Ποτάμι  οι οποίες να δείχνουν ότι υπάρχει ένα συντονισμός και παράγεται ένα ισχυρότερο πολιτικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «δεν υπάρχει σοσιαλδημοκρατικοποιημένος ΣΥΡΙΖΑ» και πως αυτό είναι «το περιτύλιγμα μία νέας στροφής καιροσκοπικής» ενώ επεσήμανε πως «όταν έχουμε έναν Πρωθυπουργό που θεωρεί ότι συνεργάζεται με κεντροδεξιό κόμμα,και αυτό είναι οι ΑΝΕΛ  τότε έχουμε κάποιο πρόβλημα προσδιορισμού ταυτοτήτων στην Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει το αν και πότε θα πέει η χώρα σε εκλογές «με απόλυτο κυνισμό και με ωμό τρόπο με βάση το κομματικό συμφέρον δυστυχώς.»

Τέλος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του να κληθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τόνισε πως «υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας πληθωρισμός φαινομένων ανησυχητικών. Υπάρχουν μηνύσεις, πειθαρχικές διώξεις, συγκρούσεις μεταξύ Εισαγγελέων, αμφισβητήσεις αρμοδιοτήτων, υπάρχει ένα κλίμα το οποίο δεν είναι καθόλου καλό στον πιο ευαίσθητο θεσμό και αυτό το επιτείνει και η Κυβέρνηση, η οποία όταν τη συμφέρει εμφανίζεται ως εκπρόσωπος τύπου της Εισαγγελίας και της Δικαιοσύνης, όταν δε θέλει καταγγέλλει εμμέσως δικαστικούς λειτουργούς, προαναγγέλλει διώξεις».

 

Διαβάστε επίσης:

Φακέλους με στοιχεία για το προσφυγικό παρέδωσε ο Τσίπρας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ