• Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ευθύνεται για την καθυστέρηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού

  11:14 πμ, Πέμπτη 03 Μάρ 2016 11:14 πμ, Πέμπτη 03 Μάρ 2016

  Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ, είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογες και εκτός της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού τις απαιτήσεις που προβάλλει το ΔΝΤ.

  O κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα, στο «Πρακτορείο 104,9 FM», απέδωσε την καθυστέρηση της καταβολής τού εφάπαξ, το οποίο εκκρεμεί από το 2013, στον μαθηματικό τύπο που είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένο και πρακτικά ανεφάρμοστο.

  «Για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσο δεν ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχουμε καθυστέρηση», σημείωσε ο υπουργός.

  Επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για το ασφαλιστικό από τις 4 Ιανουαρίου και απέδωσε τις ευθύνες για την καθυστέρηση κυρίως στο ΔΝΤ.

  «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού. Οφείλεται κυρίως στο ΔΝΤ και στις παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει» είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν και παραμένει σκληρή, αλλά -όπως τόνισε- θα μπορούσε να είχε καταλήξει εδώ και καιρό αν δεν ήταν αυτή τη στάση του ΔΝΤ.

  «Ο Μάρτης δεν μπορεί να φύγει χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός και τόνισε ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμμερίζονται τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

  Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει και δεχτεί την περικοπή των κύριων συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απαιτήσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου. «Εμείς θα μείνουμε σταθεροί σ΄ αυτό το θέμα, η νέα μείωση των συντάξεων δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, θα έχει ένα σημαντικό υφεσιακό αποτέλεσμα στο σύνολο της οικονομικής ζωής» είπε.

  Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η σκληρή στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα έχει καμφθεί εξαιτίας και της πίεσης που δέχεται η χώρα από το προσφυγικό, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η αξιολόγηση και το προσφυγικό είναι μεν δύο ζητήματα διακριτά, αλλά –όπως τόνισε- δεν μπορεί να μη λάβει κανείς υπόψη πόσο μεγάλη δυσκολία έχει η χώρα στο να αντιμετωπίσει αυτές τις προσφυγικές ροές.

  Ακούστε το ηχητικό:

  Διαβάστε επίσης:

  Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις 100 δόσεις

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα