Μπακογιάννη: Τεράστιο λάθος να συνδέσουμε το προσφυγικό με την αξιολόγηση

Την άποψη ότι «θα είναι τεράστιο, κολοσσιαίο λάθος να συνδέσουμε το προσφυγικό με την αξιολόγηση» εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Λαϊκού κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στον Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Θέλω να ελπίζω πως αυτό θα γίνει. Το εύχομαι και το ελπίζω, αλλά δεν μπορώ να σας πω καθόλου ότι είμαι βεβαία. Γιατί αυτή η αξιολόγηση σέρνεται από τον Οκτώβριο, έχουμε δύο υπουργούς, κατά τεκμήριο υπεύθυνους, της κυβέρνησης τον κ. Σταθάκη και τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνουν ότι αν φτάσουμε τον Μάιο καήκαμε. Πλησιάζουμε επικινδύνως, είμαστε ήδη στον Μάρτιο. Ακούσαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος περιμένει την ανάσταση της οικονομίας μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου. Με ελάχιστη, πρέπει να σας ομολογήσω, στη συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου. Δεν μπορώ να σας κάνω ασφαλή πρόβλεψη. Εύχομαι να κλείσει η αξιολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε η επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών και άμυνας της ΝΔ:

«Επισημαίνω πάντως ότι ως διαπραγματευτική θέση της χώρας θα είναι τεράστιο, κολοσσιαίο λάθος να συνδέσουμε το προσφυγικό με την αξιολόγηση. Και επειδή υποπτεύομαι ότι κάτω από το τραπέζι αυτό ενδεχομένως γίνεται θα σας κάνω την πρόβλεψη ότι σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε χαμένοι και στα δύο μέτωπα».

Στην επισήμανση ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης η Κομισιόν έχει γίνει πιο ελαστική, και ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι συνδέονται αυτομάτως τα δύο ζητήματα η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Όχι. Για το μεν προσφυγικό χρειάζεται μία κυβέρνηση η οποία να βάλει κάτω τα νούμερά της και να ζητήσει μέχρι κεραίας το κόστος το οποίο υπέστη ο ελληνικός λαός. Το οποίο δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Από τα 450 εκατ. η Ελλάδα έχει εισπράξει 31. Γιατί έχει εισπράξει 31 εκατ. ευρώ; Γιατί δεν έχει τα παραστατικά για να πάρει τα υπόλοιπα. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα του κ. Τσίπρα. Από την άλλη μεριά όμως η αξιολόγηση αφορά στο πρόγραμμα το ελληνικό. Αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας κ.λπ. Άρα η ελαστικότητα που παρουσιάζεται ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ είναι η διαφορετική εκτίμηση του ΔΝΤ και της Ευρώπης πάνω στο θέμα. Κι εκεί ορθώς λέει η Ελλάδα: “παιδιά ξεκαθαρίστε μεταξύ σας”».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ