Αβραμόπουλος: Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Επίτιμος διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου της Πάρμας ανακηρύχθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε και το νέο ακαδημαϊκό έτος του Κολλεγίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στη δύσκολη πρόκληση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος, επισημαίνοντας πως «σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, τη μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η Ιταλία έδειξε τεράστια ανθρωπιά και αίσθημα ευθύνης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν έναν “ασφαλή παράδεισο” στην Ευρώπη» κάτι το οποίο ισχύει, όπως είπε, και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο χώρες δεν είναι μόνες, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους και τις στηρίζει στη διαχείριση της κρίσης.

 Ο Έλληνας επίτροπος θέλησε να υπενθυμίσει, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 ήταν χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ, αφού πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άτομα ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διασώθηκαν από τη Frontex και από την ελληνική και την ιταλική ακτοφυλακή. «Και κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για ευθύνη που θα έπρεπε να σηκώσουν μόνον οι ώμοι ενός μικρού αριθμού κρατών;» διερωτήθηκε με νόημα.

 Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη, τον Μάιο του 2015 υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την μετανάστευση, και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν από δύο εβδομάδες, υπογράμμισε με σαφήνεια την ανάγκη να επικεντρωθούν όλοι στην εφαρμογή της και την επίτευξη αποτελεσμάτων. «Προσωπικά, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθούν αποτελέσματα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λύσης που έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε με έμφαση ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Κάποιες χώρες μέλη, όμως, πέφτουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν μία εθνική προσέγγιση και μη συντονισμένες κινήσεις. Αυτό είναι κάτι το επιζήμιο, που προκαλεί οπισθοδρόμηση» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πάρμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα». Κάτι που σημαίνει ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση» και «καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».

 «Ο κοινός μας τελικός στόχος είναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία του Σένγκεν. Για να γίνει αυτό, όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες του Σένγκεν. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί μία ανθρωπιστική κρίση στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

 Ο αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευση συμπλήρωσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να ενισχυθεί και να γίνει χρήση της εφαρμογής των μέσων νόμιμης μετανάστευσης που ήδη υπάρχουν, να ενδυναμωθεί το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να εγγυηθούμε πραγματική ένταξη για όσους ανθρώπους θα ζήσουν στις κοινωνίες μας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, εάν η Ευρώπη αποτύχει, κινδυνεύει να ενδυναμώσει τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα σε όλη την Ευρώπη. «Η ξενοφοβία θα δείξει και πάλι το άσχημο πρόσωπό της. Ο λαϊκισμός θα αυξηθεί. Βλέπουμε τις σκιές από το πρόσφατο παρελθόν μας, που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα δούμε και πάλι» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχητικά όσα εκτυλίσσονται στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων λέει η ΕΕ

Μέρκελ: Η διαμάχη στην Ευρώπη για το προσφυγικό απειλεί το ευρώ

Bild: Ευρώπη δεν ντρέπεσαι όταν βλέπεις αυτά τα παιδιά;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ