Μάρδας: Σε τρεις άξονες οι λύσεις για το προσφυγικό

Την άποψη ότι οι λύσεις για το προσφυγικό, βρίσκονται σε τρεις άξονες, (ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ) εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα λειτουργήσει το σχέδιο για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ή οι αντιρρήσεις της τουρκικής πλευράς μπορεί να οδηγήσουν στο «πάγωμα» αυτής της πρότασης, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που έχει πολλές λύσεις. Η άποψή μου είναι ότι η υπερέκθεση του προβλήματος, έτσι όπως γίνεται στον Τύπο, έχω την αίσθηση ότι έχει και ένα στοιχείο υπερβολής. Οι πολλές λύσεις έχουν σχέση πρώτον με το ΝΑΤΟ. Να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία έχει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από το τι βρίσκεται μέσα στο ΝΑΤΟ. Άρα ό,τι έχει συμφωνηθεί εντός ΝΑΤΟ εφαρμόζεται. Αν έχουν κάποιες επιφυλάξεις, τα πάντα έπρεπε να ρυθμιστούν πριν από την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά υπάρχει ένας θεσμός, το ΝΑΤΟ. Αποφάσισε κάποια πράγματα, άρα αυτά εφαρμόζονται.

Δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ΕΕ. Στη Συνθήκη της Λισαβώνας υπάρχουν τρία άρθρα, το 78, 79 και το 80 που με σαφήνεια αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Συνθήκη είναι για να εφαρμόζεται. Υπάρχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία οφείλουν να εφαρμοστούν αυτά που γράφονται στη Συνθήκη και με απόλυτη σαφήνεια για επιμερισμό των βαρών.

Το τρίτο επίπεδο είναι ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, γιατί είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πέρα από το ότι έχει γίνει ευρωπαϊκό και εκεί μπορούν να υπάρξουν λύσεις,

Δεν είμαι ένα πρόβλημα που ψάχνει να βρει λύσεις. Οι λύσεις βρίσκονται σε τρεις άξονες. Απλά και μόνο ή θα ενεργοποιηθούν και οι τρεις ή δύο από τους τρεις ή ένας από τους τρεις. Λύσεις στο πρόβλημα υπάρχουν».

Ακούστε το ηχητικό:     

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ